Marketing X Business

Ovo je drugi najmoćniji, ali i "najzeleniji" superračunar u Evropi

Marx.ba

(Izvor: EU)

Evropski superračunar MareNostrum 5 pušten je u rad ovih dana u Barceloni. Riječ je o jednom od deset najmoćnijih superračunara na svijetu, a napaja se u potpunosti energijom iz održivih izvora.

MareNostrum 5, najnoviji evropsko superračunar, a nalazi se u Superračunarskom centru BSC u Barceloni, a od marta 2024. godine bit će dostupno velikom broju evropskih korisnika iz nauke i industrije.

MareNostrum 5 svrstat će se među najbolje svjetske superračunare, i otvorit će put prema exascale sposobnostima, koja se smatra sljedećom granicom u domeni superračunara. Novi superračunar postiže vršnu učinkovitost od 314 petaflopsa ili 314 miliona milijardi izračuna u sekundi, a usto je i najzeleniji superračunar u Evropi. Bit će vrlo energetski učinkovit i u potpunosti će se napajati iz održivih izvora energije. Toplina koju proizvede upotrebljavat će se za grijanje zgrade u kojoj je smješteno.

Kad je riječ o karakteristikama, spomenimo i 200 petabajta prostora za pohranu te 400 petabajta aktivne arhive. MareNostrum 5 se prema specifikacijama trenutno nalazi na 8. mjestu poznate liste Top 500 superračunara svijeta. U Evropi, ispred njega je tek italijanski Leonardo.

Klima, medicina i AI

Ovaj je sistem jedan od najinovativnijih superračunarskih sistema na svijetu, osmišljen prvenstveno za rješavanje složenih naučnih problema kako bi se pridonijelo napretku Evrope u nekoliko područja. Na primjer, upotrebljavat će se za razvoj lijekova i cjepiva te za simulacije širenja virusa i tako potpomoći evropska medicinska istraživanja. Može se upotrebljavati i za tradicionalne superračunarske primjene u područjima kao što su istraživanje klime, inženjerstvo, nauka o materijalima i geonauci.

Zahvaljujući tom superračunaru napredovat će i druge evropske inicijative kao što su Odredište Zemlja, koja ima za cilj razvoj vrlo tačnog digitalnog modela Zemlje na globalnom nivou, te evropski Virtualni ljudski blizanac. Ovo zadnje je također nova inicijativa Evropske komisije, koja će naučnicima pomoći u boljem razumijevanju ljudskog organizma te će pridonijeti poboljšanju zdravstvene skrbi i personalizirane medicine.

MareNostrum 5 namijenjen je i razvoju umjetne inteligencije. Koristit će se najnaprednijim dostupnim akceleratorskim čipovima s pomoću kojih će moći zadovoljiti potrebe novih platformi umjetne inteligencije i poboljšati učinkovitost velikih evropskih jezičnih modela umjetne inteligencije.

Dostupno startupima

Evropska startup preduzeća koja se bave umjetnom inteligencijom moći će se služiti sistemom MareNostrum 5 za učenje svojih modela. Time bi se trebalo ubrzati uvođenje evropskih tehnologija i etičkih algoritama koji se temelje na umjetnoj inteligenciji te omogućiti Uniji da preuzme vodstvo u globalnom radu na razvoju odgovorne, etične i sigurne umjetne inteligencije.

U nabavku i održavanje tog novog sistema uloženo je ukupno više od 151 milion eura, od čega 50% dolazi od Evropske unije, a 50% od konzorcija na čelu sa Španijom, uz učešće Portugala i Turske, prenosi Bug.