Marketing X Business

Ovo je novi rekorder za električne hiperautomobile: Za 27 km/h brži od Nevere

Marx.ba

(Foto: Aspark)

Najbrži električni hiperautomobil na svijetu od prošloga tjedna više nije Rimac Nevera, nego – Aspark SP600. Projekt je to kompanija Aspark i Manifattura Automobili Torino, koji su uz podršku Bridgestonea i profesionalnog vozača Marca Bassenga, oborili brzinski rekord na stazi u njemačkom Papenburgu.

Tokom službenog je testiranja spomenuti automobil na električni pogon zabilježio najveću brzinu od čak 438,7 km/h. To je tačno 26,7 km/h brže od Neverinog rekorda, koji je iznosio 412 km/h.

Aspark SP600 razvijen je u Torinu, gdje je prošao kroz niz digitalnih i fizičkih testiranja u zračnom tunelu i na stazi, za što je japanski Aspark angažirao talijanski M.A.T., pa su Talijani zaslužni za njegov cijeli razvoj – od integracije pogonskog sklopa, preko dizajna ovjesa i šasije, baterije, kalibracije softvera pa do finalne proizvodnje. Razvoj je kulminirao 8. juna, kad je certificirani GPS instrument Racelogic V-Box registrirao najvišu spomenutu brzinu. Inače, tokom testiranja automobil je konstantno bio postizao brzine više od 420 km/h.

Ovaj model varijanta je hiperautomobila Aspark Owl, koji se u Asparku razvija više od desetljeća. Posebno je prilagođen za postizanje brzinskih rekorda poput ovoga. Službeni podaci kažu i da mu je vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h tek 1,72 sekundi, a drži i Guinnessove rekorde za najveću brzinu postignutu u utrkama na osminu i četvrt milje, piše Autonet.

Povezani članci