Marketing X Business

Pametne mreže uštedjet će više od 290 milijardi dolara u troškovima energije do 2029.

Marx.ba

(Foto: e-management)

Nova studija Juniper Researcha pokazala je da će se do 2029. potencijal uštede od pametnih mreža povećati za 249 posto, u odnosu na 84 miliona dolara u 2024., što će pogodovati komunalnim poduzećima i potrošačima. Ovaj rast potaknut je povećanjem ulaganja u rješenja od strane vlada, uključujući SAD, Kinu i Evropu, pri čemu BESS (Battery Energy Storage Systems) postaje središnja točka tržišta, prenosi ICT Business.

Istraživanje je pokazalo da je tržišni pomak prema davanju prioriteta BESS učinkovitosti i rješenjima olakšan potrebom za ispunjavanjem klimatskih ciljeva i smanjenjem ovisnosti o fosilnim gorivima. Budući da obnovljivi izvori energije ne zadovoljavaju trenutnu potražnju, osigurati da se višak energije ne rasipa ključno je za smanjenje emisija ugljika.

– Ne samo da je potražnja za BESS-om na vrhuncu svih vremena od strane mreža, institucija, pa čak i potrošača, već se ulaganje u istraživanje baterija ubrzava brzinom bez presedana. Budući tržišni lideri bit će oni koji će razvijati poboljšane baterije sposobne integrirati brojne izvore energije uz istovremeno ublažavanje pada energije, štedeći novac za komunalije i potrošače, primijetio je autor istraživanja Matthew Purnell.

U izvještaju je također utvrđeno da dok se AI intenzivno koristi za procese automatizacije mreže, GenAI (Generative Artificial Intelligence) pruža dodatne mogućnosti. Generativni modeli obučeni na energetskim podacima kupaca mogu stvoriti scenarije za komunalna poduzeća za razvoj budućih mrežnih strategija. Na primjer, izračun zahtjeva za izlaznom energijom na temelju kuća koje usvajaju solarne tehnologije omogućuje komunalnim poduzećima planiranje budućih ulaganja u mrežu. GenAI omogućuje komunalnim službama da poboljšaju učinkovitost mreže, tako da tehnološke kompanije moraju integrirati rješenja u svoje ponude prije nego što dođe do zasićenja tržišta.