Marketing X Business

Pegasus Airlines će iz Tuzle za Istanbul letjeti tokom cijele godine

Marx.ba

(Foto: Pegasus/Facebook)

Pegasus Airlines će 24. augusta započeti novu redovnu liniju između Istanbulskog aerodroma Sabiha Gokcen i Tuzle. Postat će prvi uspostavljeni avioprijevoznik koji je pokrenuo operacije na aerodromu otkako je Ryanair održao svoje kratkotrajne letove za Tuzlu između novembra 2022. i juna 2023. godine.

Pegasus Airlines trenutno planira jednu sedmičnu liniju za Tuzlu tokom cijele godine, svake subote. Karte za novu rutu trenutno su dostupne za kupovinu putem mobilne aplikacije prijevoznika, iako prodaja preko njegove web stranice tek treba početi, piše EX YU aviation.

Aerodrom Tuzla ima probleme otkako je njegov jedini redovni avioprijevoznik, Wizz Air, zatvorio svoju bazu u gradu u septembru prošle godine, navodeći izazovno makroekonomsko okruženje, uz komplikovane vremenske uslove, kao što su česte magle. Kao rezultat toga, prekinuo je trinaest od svojih šesnaest linija iz Tuzle.

Od tada, lokalne vlasti održavaju javne pozive u pokušaju da osiguraju dolazak novih aviokompanija u zamjenu za subvencije. Sklopljen je kratkotrajni sporazum sa grčkim prevoznikom Lumiwings za stacioniranje aviona u gradu i pokretanje šest novih ruta u zamjenu za 1,5 miliona eura subvencija tokom zimske sezone 2023/24. Međutim, samo mjesec i po nakon uvođenja letova, operacije su otkazane, a aviokompanija se povukla iz aranžmana, navodeći kao razlog lošu popunjenost i nesporazum s aerodromom oko finansiranja.

Inače, Aerodrom Tuzla prevezao je 90.942 putnika tokom prve polovine godine, što predstavlja smanjenje od 67,1% u odnosu na isti period 2023. godine. Vlada Tuzlanskog kantona je prošlog mjeseca saopštila da će pružiti finansijsku pomoć u iznosu od 1,3 miliona eura avio-kompanijama koje počnu usluge gradu.

– Sredstva koja je vlada osigurala neće biti iskorištena sve dok ne dobijemo čvrste garancije da će biti upotrijebljena na adekvatan način, što znači da će imati pozitivan uticaj na zajednicu i kompletne avione. Ne želimo da se ponovi ono što smo imali sa prethodnom aviokompanijom. Bili smo suočeni sa pritiscima da osiguramo letove i u taj aranžman smo ušli po preporuci aerodroma i resornog ministarstva. Završili smo sa polupraznim avionima i više od toga, poručili su.