Marketing X Business

Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj država Zapadnog Balkana

Marx.ba

(Foto: Data)

Plan rasta za Zapadni Balkan, kao inicijativa Evropske komisije (EK), predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocenjeno je na ministarskom sastanku u Podgorici.

– Jasna posvećenost država regiona sprovođenju reformi, praćena spremnošću EU da pomogne u ključnim oblastima i da poveća finansiranje projekata, doprinijet će ostvarivanju dugoročnih i održivih rezultata, daljoj transformaciji i razvoju regiona i ubrzati njegovu integraciju u EU, poručeno je sa ministarskog sastanka o Planu rasta za Zapadni Balkan.

Inače, Evropski parlament je nedavno izglasao Plan rasta za Zapadni Balkan, do sada najambiciozniji finansijski paket Europske unije za region. Za ovaj paket je glasalo 517 evropskih zastupnika, 56 njih je bilo protiv, a 30 uzdržanih.

Glasanje za ovaj paket je održano samo dan prije raspuštanja Evropskog parlamenta jer institucije ulaze u izborni period, za izbore za novi saziv parlamenta i čelnike institucija EU koji će biti održani između 6. i 9. juna u svim državama članicama EU.

Ovaj plan je u novembru 2023. godine predložila Evropska komisija. Riječ je o fondu od šest milijardi eura, od čega su dvije milijarde u formi bespovratne pomoći, a preostalih četiri milijarde u obliku kredita sa veoma povoljnim ratama.

EU namjerava da Planom rasta za Zapadni Balkan udvostruči ekonomiju zemalja regiona u narednih deset godina.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci