Marketing X Business

PlayStation 5 Pro imat će i do tri puta brži GPU od obične verzije konzole

Marx.ba

(Izbor: Sony)

Sony navodno radi na PlayStationu 5 Pro koji će imati GPU i do tri puta brži od onoga u običnim modelima konzole. Prema informacijama iz internog dokumenta kompanije koje su dobili youtuber Moore’s Law is Dead i novinar Tom Henderson s Insider Gaminga, Pro verzija konzole izaći će već krajem ove godine.

U dokumentu se također spominje da će PlayStation 5 Pro imati 33,5 teraflopsa, do 45 posto bolje performanse renderiranje te do tri puta bolje performanse u ray tracingu. Za usporedbu, obični PlayStation 5 ima 10,28 teraflopsa, tako da bi utrostručenje tog broja predstavljalo značajno povećanje performansi samo na strani GPU-a.

Osim toga, spominje se i da će konzola podržavati PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), tehnologiju za povećavanje rezolucije slike pomoću strojnog učenja, sličnu Nvidijinom DLSS-u ili AMD-ovom FSR-u. Imajući to na umu, nagađa se da bi PlayStation 5 Pro konačno mogao pokretati igre u 8K rezoluciji, prenosi Bug.

Inače, prema ranije objavljenom, nova verzija softvera poboljšava glasnoću zvučnika koji emitiraju zvukove u igri i glasovni chat na kontrolerima DualSense i DualSense Edge, a također poboljšava i sposobnost mikrofona da filtrira pozadinsku buku. U praksi bi to značilo da će razgovori tokom igranja biti ponešto jasniji.

– Kvaliteta zvuka mikrofona na ovim kontrolerima, poboljšana je zahvaljujući novom modelu strojnog učenja. Pozadinska buka od pritisaka dugmeta i zvuk igre bit će filtrirani, što rezultira boljim iskustvom razgovaranja s drugim igračima, objašnjavao je Hideaki Nishino, viši potpredsjednik za platformsko iskustvo u SIE-u.

Povezani članci