Marketing X Business

Poljski eSky kupio online Thomas Cook: Otvara se novo poglavlje za najstariju agenciju

Marx.ba

(Foto: eSky)

Poljska eSky Grupa, vlasnik vodeće putničke platforme u srednjoj i istočnoj Evropi, od kineskog Fosun Tourism Groupa preuzela je britansku turističku kompaniju Thomas Cook, sve osim njihovog poslovanja u Kini. Iznos transakcije nije objavljen. Ugovor će Thomasu Cooku omogućiti pristup ponudi letova eSkyja i podržat će njegov kontinuirani rast, a eSkyu otvara put za ulazak na jedno od najrazvijenijih tržišta zapadne Evrope i jačanje pozicije.

Sa sjedištem u Katowicama, grupacija eSky osnovana je 2004. godine i njeni brendovi eSky i eDestinos posluju u više od 50 zemalja širom Evrope, Amerike i Afrike, nudeći usluge više od 550 avioprijevoznika i 1,3 miliona hotela.

Dobit grupacije u prošloj poslovnoj godini premašila je 21,3 miliona eura, što je 42 posto više u odnosu na prethodnu godinu i gotovo tri puta više nego u 2019. Kompanija eSky ima više od 800 zaposlenika, uključujući interni razvojni tim s više od 190 ljudi, a od 2022. su u djelomičnom vlasništvu kompanije MCI, koja u portfelju ima i kompaniju za taksi-prijevoz Gett i kompaniju za plaćanja iZettle.

– Sinergija naslijeđa marke Thomas Cook s našom tehnologijom potaknut će rast Thomas Cooka i omogućiti nam da ojačamo poziciju eSkya u zapadnoj Evropi. Ova akvizicija dio je naše strategije diverzifikacije od prodaje letova do ponude paket-aranžmana na našim postojećim tržištima u Evropi i Latinskoj Americi, kao i daljeg širenja u zapadnu Europu, pojasnio je Lukasz Habaj, suosnivač i izvršni direktor eSky Grupe.

Michał Górecki, viši investicijski partner u MCI Capitalu, rekao bi ovaj potez mogao povećati prodaju paketa eSkya iznad 233 milijuna eura sljedeće godine, što bi značilo troznamenkasti rast.

Kako je poznato, brend Thomas Cook kupio je Fosun Tourism Group nakon stečaja kompanije u septembru 2019. godine, a Fosun je ponovno pokrenuo Thomas Cook online u septembru 2020. godine. Fosun Tourism Group također posjeduje brendove kao što je Club Med, koji upravlja s otprilike 70 odmarališta.

Kompanija će s novim vlasnikom nastaviti poslovati pod imenom Thomas Cook, na čelu s izvršnim direktorom Alanom Frenchom, koji je uvjeren da će ovim spajanjem nastati impresivan igrač na evropskom tržištu.

Vijest je značajna jer predstavlja novi početak poslovanja najstarijeg putničkog brenda u Evropi, nakon bankrota Thomasa Cooka 2019. godine. Kako se sjećamo, turistički div Thomas Cook proglasio je stečaj u rujnu 2019. nakon što su propali pokušaji da se osigura dogovor o spašavanju u posljednji trenutak.

Time je propao posao star čak 178 godina te je započeo dotad najopsežniji proces repatrijacije britanskih putnika s više od 45 aviona iz cijelog svijeta, dok su Nijemci trebali vratiti kući čak 300.000 svojih građana iz inozemstva. Inače, propala britanska kompanija držala je 30 posto udjela tržišta odmorišnog turizma u Velikoj Britaniji te deset posto njemačkog i Thomas Cook bio je zaslužan za oko 2,5 posto kapaciteta avionskih sjedišta na relaciji između Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope te za 1,5 posto svih sjedišta na letovima unutar Evrope.

Stečajem Thomasa Cooka bez posla je ostalo ukupno 20.000 zaposlenika, uključujući njih 9.000 u Velikoj Britaniji. Dva mjeseca poslije Fosun Tourism Group otkupio je brend i internet imovinu Thomasa Cooka te se poslovanje nastavilo putem online agencije. Fosun je kupca navodno tražio posljednjih 18 mjeseci, piše Jutarnji.