Marketing X Business

Popustila inflacija, padaju rekordi na Wall Streetu: Rastu i cijene evropskih dionica

Marx.ba

(Foto: X)

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegao rekordni nivo, kao i Nasdaq, jer je ulagače ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD, ali američka centralna banka srezala je procjene o smanjenju kamata u ovoj godini.

Dow Jones oslabio je 0,09 posto, na 38.712 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,85 posto, na 5.421 bod, a Nasdaq indeks 1,53 posto, na 17.608 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica snažno porasle, nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD u naju ostale nepromijenjene na mjesečnom nivou, dok su na godišnjoj porasle 3,3 posto. To su bolji podaci nego što se očekivalo i ukazuju na blago popuštanje inflacije nakon njenog jačanja početkom godine.

No, kasnije su burzanski indeksi izgubili dio dobitaka jer su ulagače razočarale poruke čelnika Feda.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je objavio da kamatne stope ostaju nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, što se i očekivalo. No, ulagače je razočaralo smanjenje procjena o kamatama u ovoj godini.

Prije tri mjeseca čelnici Feda procjenjivali su da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata, dok sada očekuju samo jedan rez.

Cijene su dionica mjesecima snažno rasle zahvaljujući špekulacijama da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, no jasno je da je to bio preoptimističan scenarij jer se inflacija i dalje kreće znatno iznad Fedovih ciljanih nivoa od 2 posto.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer na konferenciji za medije da se inflacija znatno spustila sa svog vrhunca, ali da je i dalje previsoka.

To je ponešto “ohladilo” ulagače u posljednjim satima jučerašnjeg trgovanja, pa je obim trgovanja u cijelom danu bio manji od prosječnog.

– Podaci o inflaciji bili su bolji od očekivanja i potaknuli optimizam na početku trgovanja. No, to je bio samo prvi čin, dok su u drugom činu poruke Feda o kamatama bile oštrije nego što se očekivalo, a procjene su smanjene s tri na samo jedan rez. Očekivao sam da će tržište oslabiti nakon ovih procjena Feda, kaže Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities, prenosi Tportal.

I na evropskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,83 posto, na 8.215 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,42 posto, na 18.630 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 7.864 boda.

Povezani članci