Marketing X Business

Pospješuju san: Dijetetičarke ističu najbolja pića za popiti prije spavanja

Marx.ba

(Izvor: Pixels)

Ako teško možete zaspati ili se često budite tokom noći, ne brinite, niste jedini. Mnogi se muče s ovim problemima i ne znaju kako ih riješiti. Zato je grupa dijetetičara odlučila otkriti popis najboljih pića koje možete popiti prije spavanja, a koja će pomoći s dobrim i dugim snom.

Sok od višanja

Pijenje soka od višanja može pomoći osobama koje imaju problema sa spavanjem. Mala studija na odraslim osobama s nesanicom otkrila je da ispijanje jedne čaše soka od višanja dva puta dnevno produžuje vrijeme spavanja za 84 minute, u usporedbi s testnim razdobljem s placebom, prenosi Eat This, Not That.

S tvrdnjom da sok od višanja pomaže pri spavanju slaže se i dijetetičarka Leah Reitmayer koja ističe da sok od višnje sadrži melatonin, koji pomaže regulirati prirodne obrasce spavanja. 

Čaj od kamilice

Biljni čaj od kamilice ne sadrži kofein i ima opuštajuća svojstva koja mogu pomoći ako noću nemirno spavate. Istraživanje iz 2019. godine otkrilo je da je kamilica učinkovita u poboljšanju simptoma generaliziranog anksioznog poremećaja i da rezultira boljim snom.

Kamilica je i probavni relaksant koji može pomoći u ublažavanju želučanih problema poput plinova, nadutosti ili probavnih smetnji, koji mogu utjecati na probleme sa spavanjem.

Bademovo mlijeko

Dijetetičarka Cheryl Mussatto ističe da je “bademovo mlijeko izvrstan napitak za uspavljivanje, potkrijepljeno znanošću koja pokazuje da serotonin prisutan u mozgu može pomoći u uspavljivanju.

– Nivo serotonina u centralnom nervnom sistemu uvelike ovise o triptofanu, aminokiselini prirodno prisutnoj u kravljem i bademovom mlijeku, objašnjava ona.

Osim što sadrže triptofan, bademi sadrže i druge hranjive tvari koje potiču san, poput melatonina i magnezija.

Zeleni čaj bez kofeina

Zdravstvene prednosti zelenog čaja utječu na dobar san, sve dok pijete onaj bez kofeina.

– Ne samo da je zeleni čaj bogat antioksidansima koji pomažu u obnavljanju i zaštiti stanica, već se pokazalo da l-teanin u zelenom čaju smanjuje stres i tjeskobu, potičući opuštajući san, posebno u smislu brzine utonuća u san, objašnjava dijetetičarka Alyssa Simpson.

Mlijeko

Kalcij u mlijeku izvrstan je za kosti, ali i odličan napitak za popiti prije spavanja. Tako tvrdi dijetetičarka Karman Meyer koja kaže da kalcij “ima važnu ulogu u proizvodnji hormona koji potiče san, melatonina”. Čaša mlijeka sadrži i magnezij i kalij koji mogu pomoći u ublažavanju grčeva u mišićima, čest uzrok problema sa spavanjem kod starijih osoba.

Kefir

Ovaj napitak ima mnogo svojstava za pospješenje sna, od aminokiselina, uključujući triptofan, do bakterija koje podržavaju zdrav rad crijeva, prenosi Eat This, Not That. Prema studiji iz 2019. godine, raznolik crijevni mikrobiom povezan je s povećanom učinkovitošću spavanja i ukupnim vremenom spavanja. To je najvjerovatnije povezano s činjenicom da određene crijevne bakterije mogu stvoriti serotonin, koji potiče san, piše Indexfit.

Povezani članci