Marketing X Business

Powell zadovoljan: Fed nadomak smanjivanja kamatnih stopa

Marx.ba

(Foto: X)

Predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell izrazio je zadovoljstvo napretkom inflacije tokom prošle godine, ali je rekao da želi vidjeti više prije nego što bude dovoljno samouvjeren da počne smanjivati kamatne stope.

– Napravili smo veliki napredak u vraćanju inflacije na cilj, rekao je Powwl na forumu za centralno bankarstvo u Sintri u Portugalu.

– Poslednje očitavanje (inflacije) i ono prije nje sugeriraju u manjoj mjeri da se vraćamo na dezinflatorni put. Želimo da budemo sigurniji da se inflacija kreće na održivi pad ka dva posto prije nego što započnemo proces smanjivanja ili popuštanja politike, dodao je on.

Powell je govorio na forumu kojem su prisustvovali predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde i guverner brazilske centralne banke oberto Campos Neto.

Komentari dolaze dok tržišta pomno prate poteze Feda i njegovih globalnih partnera dok inflacija pokazuje znakove popuštanja, a neke centralne banke, uključujući ECB, polako su počele da smanjuju kamatne stope.

Indeks cijena rashoda za ličnu potrošnju Ministarstva trgovine, na koji se Fed fokusira kao glavni mjerač inflacije, porastao je 2,6 posto u maju svojim dvanaestomjesečnim tempom. Taj nivo je u stalnom opadanju sa oko četiri posto prije godinu dana, iako kreatori politike ne očekuju da će dostići Fedov cilj od 2 posto do 2026.

Dok je Powell rekao da vidi napredak u inflaciji, on je oprezan da počne prerano i da ugrozi silaznu putanju rasta cijena, koji je prije dvije godine dostigao najbrži tempo od ranih 1980-ih godina.

– Veoma smo svjesni da ako počnemo prerano, možemo da poništimo dobar posao koji smo uradili. Ako to uradimo prekasno, mogli bismo nepotrebno da potkopamo oporavak i širenje. Rizici od prekasnog kretanja u odnosu na prerano su došli u bolju ravnotežu ove godine jer je inflacija pala, a privreda i tržište rada ostali jaki, rekao je.

Nasuprot tome, Fed je proveo veći dio prošle godine zabrinut da prerano snižavanje stopa i omogućavanje da inflacija ponovo poraste predstavlja veće rizike.

Ranije ove godine, tržišta su očekivala smanjenje stope Feda za najmanje šest četvrtine procenta. Od tada su tržišne cijene prilagođene kako bi se predvidjela dva smanjenja, jedno u septembru, a drugo prije kraja godine. Međutim, članovi Saveznog komiteta za otvoreno tržište za utvrđivanje stopa na svom sastanku u junu ušli su samo u jedan.

Povezani članci