Marketing X Business

Prema podacima Eurostata: Eurozona je ipak izbjegla recesiju

Marx.ba

(Izvor: TDB)

Eurozona neočekivano je izbjegla pad u recesiju, uprkos smanjenju njemačke privrede i stagnacije u Francuskoj u posljednjem kvartalu prošle godine, saopćio je danas Eurostat.

Prema preliminarnim podacima evropske statističke agencije, BDP u eurozoni stagnirao je u četvrtom kvartalu, što je bolje od očekivanog pada od 0,1 posto koji su najavili analitičari dok se evropske ekonomije suočavaju sa visokim kamatnim stopama i oslabljenom inostranom potražnjom.

Eurozona je izbjegla recesiju zahvaljujući snažnijem rastu u Italiji (0,2 posto), Belgiji i Latviji (0,4 posto), Španiji (0,6 posto) i Portugalu (0,8 posto) čime je nadoknađen gubitak u Njemačkoj (-0,3 posto). Najoštriji pad BDP-a od -0,7 posto zabilježen je u Irskoj.

Evropska centralna banka podigla je kamatne stope na rekordno visok nivo u posljednjih godinu i po dana, stvarajući strožije finansijske uslove širom eurozone koji su pomogli u hlađenju inflacije sa maksimuma od 10,6 posto u oktobru 2022. godine na 2,9 posto u decembru prošle godine.

Na godišnjem nivou, desezonirani BDP porastao je za 0,1 posto u eurozoni i 0,2 posto u cijeloj Evropskoj uniji. Najnoviji podaci o inflaciji eurozone bit će objavljeni u četvrtak.