Marketing X Business

Prestanite praviti ovu grešku kada punite telefon: Možete uništiti bateriju

Marx.ba

(Izvor: Xiaomi)

Uvriježeno je mišljenje da se mobitel prije ponovnog punjenja mora potpuno isprazniti te da ga je potrebno držati uključenog u struju dok se baterija potpuno ne napuni.

U stvarnosti, ovo je “lažni mit” povezan s prethodnim generacijama pametnih telefona koji, dugoročno gledano, na kraju nepopravljivo oštećuje bateriju našeg trenutnog telefona.

Nekad davno, kod starih nikal-kadmijskih baterija, takozvani “memorijski efekt” zahtijevao je da se uređaj potpuno isprazni prije svakog punjenja kako bi se zadržao optimalan kapacitet.

Moderni pametni telefoni opremljeni litij-ionskim baterijama koje ne pate od ovog problema, naprotiv.

Danas je stavljanje na vrlo nizak nivo napunjenosti (ili čak puštanje da se isključi prije ponovnog punjenja) i zatim punjenje do maksimuma radnje koje izlažu bateriju snažnom toplinskom stresu.

A upravo će taj toplinski stres dugoročno uništiti bateriju i natjerati vas da je zamijenite (ili zamijenite cijeli uređaj ako se ne može izvaditi). Stoga je vrlo česta pogreška ostaviti telefon da se puni čak i nakon što dosegne 100%.

Ova praksa, poznata kao “postupno punjenje”, održava bateriju u konstantnom stanju visokog napona, što može ubrzati propadanje unutrašnjih hemijskih komponenti.

Proces dostizanja 100% ne oštećuje bateriju, već njeno držanje na tom nivou napunjenosti duže vrijeme. Idealno bi bilo da nivo baterije uvijek bude između 15% i 85% . Ovaj raspon omogućuje vam smanjenje opterećenja kojem je baterija izložena, produžujući njen vijek trajanja.

Dakle, svaki put kada napunjenost vašeg pametnog telefona padne ispod 20% (taj događaj se uvijek signalizira porukom sistema), stavite mobitel na punjenje. Zatim ne zaboravite isključiti utikač prije nego što nivo baterije dosegne 100%.

To znači da svoj mobilni telefon ne biste trebali ostaviti da se puni preko noći – ostajanje priključeno na struju više sati povećava rizik od pregrijavanja baterije i oštećenja.

Srećom, mnogi novi pametni telefoni trenutno imaju funkciju inteligentnog punjenja koja blokira unos energije kada napunjenost pređe 99%. Idite na postavke sustava kako biste vidjeli je li i vaš model opremljen njime.