Marketing X Business

Private equity kompanije okreću se novoj taktici, evo o čemu se radi

Marx.ba

(Izvor: X)

Kompanije s privatnim kapitalom sve više skupljaju novac za kupovinu pojedinačnih firmi na temelju posla, dok se bore s padom tržišta, a ulagači traže načine za smanjenje naknada za upravljanje.

Rekordnih 31 milijardu dolara prošle su godine uložili investitori koji se bave poslom po dogovoru, prema podacima koje je dostavila savjetodavna kompanija za privatni kapital Triago, prkoseći širem padu sklapanja poslova i prikupljanja sredstava u industriji.

To je više od pet puta više od iznosa prikupljenog i uloženog u 2019. Više od 700 kompanija stečeno je privatnim kapitalom u ovoj vrsti posla prošle godine, više nego dvostruko više od ukupnog broja prije pet godina.

Među onima koji nude ili razmatraju takve vrste poslova su neka od najvećih finansijskih imena, uključujući hedge fond Elliott, američki investicijski div Hamilton Lane, kao i drugi poput evropske kreditne firme Hayfin, rekli su ljudi upoznati s detaljima.

– Jedva da se razgovara s ulagačima koji ne gledaju ili su otvoreni za investicije tipa dogovor po posao. To su svi, od osiguravajućih društava, do sofisticiranih porodičnih ureda, pa čak i državnih imovinskih fondova, rekao je William Clegg, partner u privatnoj savjetodavnoj kompaniji Colmar Capital.

Tradicionalno, privatne investicijske kompanije prikupljaju novac od investitora u strukturi koja zaključava gotovinu više od desetljeća. To se koristi za kupnju portfelja kompanija. Firme naplaćuju naknade za upravljanje između 1,5 i 2 posto i uzimaju 20 posto dobiti kada se portfeljna ulaganja prodaju dalje. Struktura znači da rukovoditelji privatnog kapitala mogu dobro zaraditi na naknadama čak i ako nisu uložili novac svojih klijenata.

Međutim, nakon desetljeća dugog procvata industrije, private equity grupe bore se s prodajom portfeljnih ulaganja i uvjeravanjem ulagača da zaključaju sredstva na du\e periode uz visoke naknade. Uključujući rizični kapital, industrija je prošle godine prikupila 803 milijarde dolara, što je najniži iznos od 2017.

Ugovornici također smatraju da je teško pronaći atraktivne nove poslove u okruženju viših kamatnih stopa, ostavljajući ih na 4 triliona dolara “suhog praha” ili neuloženih sredstava klijenata.

Pristup dogovor po posao može biti lakša prodaja investitorima. To često znači niže, više prilagođene naknade za upravljanje, iako trgovci mogu zahtijevati veći udio dobiti kada se ulaganje proda. Ali investitori također znaju gdje se njihov novac troši od početka procesa.

– Institucionalni ulagači preferiraju transakcije dogovor po posao jer imaju priliku odabrati željene kompanije, rekla je za Financial Times Sunaina Sinha Haldea, voditeljica privatnog kapitala u Raymondu Jamesu.

Novac ulagača također se može upotrijebiti i vratiti brže nego iz tradicionalnog združenog fonda, što je posebno važno na sporijem tržištu gdje firme zarađuju na brdima neuloženog novca.

– Mnogi generalni partneri sjede na suhom. Upravljački tim neće sjediti na svom novcu, što je važno u ovom okruženju, rekao je Matt Swain, izvršni direktor Triaga, koji je specijaliziran za prikupljanje novca za takve vrste transakcija.

Investicijske banke žele se uključiti u akciju. U decembru je Houlihan Lokey sa sjedištem u Kaliforniji najavio dogovor o kupovini Triaga.

Teško tržište prikupljanja sredstava također je povećalo privlačnost ulaganja od dogovora do dogovora za rukovodioce koji se žele sami osnovati.

– Primarno tržište prikupljanja sredstava bilo je izazovno za sve, uključujući poznate robne marke, i gotovo je zatvoreno za sredstva koja su po prvi put ulagala sredstva, rekao je Andy Lund, suvoditelj grupe privatnih fondova Houlihan Lokey, prenosi Seebiz.

Povezani članci