Marketing X Business

Procvat towcoma: Komunikacijski tornjevi niču u poljima

Marx.ba

(Izvor: X)

Mrežni operatori višestruko su profitirali uvođenjem 5G-a. Najnoviji rast prihoda stvaraju im tzv. toranjske kompanije (engl. tower company, towcom ili towercom) jer 5G tehnologija zahtijeva gušću infrastrukturu i više mobilnih tornjeva da bi se poboljšala pokrivenost i povećale brzine prijenosa podataka. Komunikacijski tornjevi služe za postavljanje antena, odašiljača i prijemnika te omogućavaju telefonski, internetski i televizijski prijenos signala na velike udaljenosti. Procjenjuje se da će svjetsko tržište toranjskih kompanija ove godine vrijediti 28,48 milijardi dolara, a do 2029. njegova vrijednost narast će na 32,75 milijardi dolara.

Prema GSMA-u, udruženju koje zastupa interese operatora mobilnih mreža u svijetu, potkraj prošle godine 252 komercijalne 5G mreže u 86 zemalja opsluživale su više od milijardu 5G veza, a do kraja desetljeća očekuje se više od pet milijardi takvih veza na globalnom nivou, što znači i rast broja toranjskih kompanija.

U Evropi se intenzivira takmičenje u preuzimanju i spajanju takvih firmi. Investitori žele iskoristiti to što Evropska unija do 2030. namjerava osigurati pristup 5G mreži u svakom naseljenom području, ali i Zakon EU o gigabitnoj infrastrukturi. Njime se određuje da vlasnici zemljišta moraju iznajmiti toranjskim kompanijama zemlju za postavljanje tornjeva “pod poštenim i razumnim uvjetima”. To je dodatno razljutilo farmere koji iz drugih razloga protestuju po EU, a koji su dosad mogli naplatiti iznajmljivanje zemlje toranjskim kompanijama po cijeni po kojoj su htjeli.

Prema analizi TowerXchangea, 70 posto evropskih telekomunikacijskih stanica sada je u vlasništvu toranjskih kompanija, a prošle godine bio je vrhunac njihova spajanja i preuzimanja.

Ostale igrače na tržištu srednje, istočne i jugoistočne Evrope preduhitrila je Telekom Austria Grupa. Svoje je tornjeve izdvojila još 2021. u zasebnu firmu EuroTeleSites koja je tako došla u posjed i tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji te Sjevernoj Makedoniji. Nadalje, britanski Actis preuzeo je 1.800 telekomunikacijskih lokacija od Telekoma Srbije, a i dalje planira preuzimanja na Balkanu. Deutsche Telekom (DT) nedavno je dovršio izdvajanje svoje infrastrukture u Češkoj u T-Mobile Infra CZ i u procesu je izdvajanja svojih slovačkih tornjeva. Ta kompanija također posjeduje tornjeve u Rumuniji i sada razmišlja o tome kome će ih prodati.

Osim velikih zapadnih toranjskih tvrtki, za tornjeve srednje, istočne i jugoistočne Evrope zainteresirane su i kompanije bogatih bliskoistočnih država. Grupa PPF iz UAE-a prošle je godine objavila da će steći većinske udjele u svojoj imovini u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Srbiji, a United Group, u sklopu koje posluje Telemach, svoju je tvrtku TowerCo prodao saudijskom Tawalu, podružnici STC grupe, vodeće kompanije za ICT infrastrukturu na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Povezani članci