Marketing X Business

Profesor Mirsad Isaković za Marx.ba: Ulaganje u zlato je sigurna luka u nemirnim vremenima

N. D.

(Izvor: Privatni arhiv)

Zlato je odavno simbol sjaja, raskoši i glamura, ali to nije tek obična priča o nakitu iliti prestižu. Zlato je odavno postalo ekonomski itekako bitno, kako za države, tako i pojedince.

Mirsad Isaković, finansijski stručnjak i univerzitetski profesor za Marx. ba govori o tome zašto je dobro ulagati u ovaj metal i koliko je to isplativo.

– Jasno je da niti jedna kamata ne bi toliko rasla. Zbog toga i postoji izreka da “treba ulagati u mirnu luku u nemirnim vremenima”. Ulaganje u zlato je ulaganje u mir u nekakvim olujnim vremenima gdje prijeti inflacija ili superinflacija, kaže profesor Isković na početku razgovora za Marx.ba.

Prema njegovim riječima ulaganje u incvesticijsko zlato nadmašuje druge oblike ulaganja, kao što su bankovna štednja, dionice, investicijski fondovi…, ali ima svoje zakonitosti.

– Ako mislite novac zaraditi preko noći onda se nemojte baviti investicijskim zlatom. To je dugoročno ulaganje gdje je sigurna dobit i ako mislite na dugi period očivati svoju štednju ili investiciju onda ulažite u investicijsko zlato. Imamo različite načine ulaganja u investicijsko zlato. Od bank nota, preko različitih dionica preduzeća koja se bave investicijskim zlatom, do ulaganja u čisto zlato, dakle poluge ili zlatnike.
Svako ima izbor na koji će način ulagati, međutim, pokazalo se da se u ova vremena najbolje isplatilo ulaganje u male poluge od jednog grama do jednog kilograma, kaže Isaković.

Kao primjer u kojem se zlato još jednom pokazalo kao značajnu za države, navodi Rusiju.

– Zlato je postalo sinonim uspjeha kako pojedinca tako i države. Zlato je sigurnost za države i one zlatom obezbjeđuju stabilnost svojih valuta. Danas to izgleda ovako. Prije 4-5 godina Rusija je na tržištu kupovala ogromne količine zlata i danas rublja uopošte ne bi ostala da nisu imali tolike količine zlata. Neko će reći sreća, a neki nesreća, ali Rusija je sačuvala svoju valutu na taj način, naglašava profesor.

Inače, kod nas još nije razvijeno tržište investicijskog zlata, a očekuje se da ovdje proraditi to tržište. Prema riječima profesora Isakovića primjer nam može biti Hrvatska koja je oslobodila carine i poreza investicijsko zlato i sada ulažu u to, i porast ulaganja je 200 posto.