Marketing X Business

Prognoza IEA: Kolika će ove godine biti potražnja za naftom

Marx.ba

(Foto: The Sun)

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.

Trebao bi porasti za 1,1 milijun 159-litarskih barela dnevno odnosno 140.000 barela manje nego što je IEA predvidjela u travnju. Prognoza je snižena, među ostalim, na temelju tromjesečnih podataka o potrošnji, koja je bila niža u svjetlu blage zime.

Potražnja u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pala je za 70.000 barela dnevno u prvom kvartalu, objavila je IEA sa sjedištem u Parizu.

Prema organizaciji, povijesno blaga zima, kao i strukturni izazovi, poput manjeg broja dizelskih goriva, pridonijeli su nižoj potrošnji nafte. “Ti su izazovi posebno izraženi u Europi, no potrošnja dizela se smanjuje i na nekim drugim ključnim tržištima”, rezimira izvješće agencije francuska novinska agencija AFP.

IEA očekuje da će najveća potražnja za naftom ove godine biti u Kini. Očekuje se da će ove godine porasti za 510.000 barela nafte dnevno, a sljedeće godine za još 360.000 barela dnevno.

IEA je prognozu za iduću godinu zadržala gotovo nepromijenjenom. Očekuje se da će globalna potražnja porasti za 1,2 milijuna na 104 milijuna barela od 159 litara dnevno, prenosi Seebiz.

Povezani članci