Marketing X Business

Put u Veneciju: Grad donio još jedno pravilo vezano za turizam

Marx.ba

(Foto: Veneto info)

U Veneciji su na snagu stupila nova pravila koja zabranjuju upotrebu prijenosnih zvučnika za vodiče i ograničavaju broj turista u jednoj turističkoj grupi na 25 osoba. Mjere su uvedene da bi se pokušao limitirati utjecaj prevelikog broja turista na ovaj italijanski grad, rekli su dužnosnici. Historijske četvrti Venecije čine taj grad jednim od najposjećenijih mjesta u Evropi, prenosi BBC.

Gradske su vlasti ranije ove godine uvele dnevnu ulaznicu za turističkui posjetu Veneciji koja košta 5 eura, a prethodno su početkom 2021. zabranile pristajanje velikih brodova za krstarenje u samom gradu.

Pretjerani turizam već dugo se smatra jednim od najozbiljnijih problema ovog italijanskog grada koji treba hitno riješiti. U Veneciji danas živi nešto više od 250.000 stanovnika, a u 2019. godini gradske su vlasti evidentirale posjetu više od 13 miliona turista.

Premda se od tada broj posjetitelja smanjio, poznavatelji prilika smatraju da će u godinama koje slijede njihov broj premašiti statistike od prije pandemije.

Venecija je odavno doživjela egzodus lokalnog stanovništva koji su odande iselili zbog bojazni da bi turisti mogli preplaviti taj grad.

Ocio, udruga građana koja prati broj stalnih stanovnika u gradu, nedavno je ažurirala podatke. Po njima u historijskoj četvrti danas ima oko 49.000 kreveta za turistički najam, što je više od broja dostupnog samom stanovništvu.

Promjene turističkih pravila uslijedile su pošto su prošle godine UNESCO-vi stručnjaci upozorili da bi se Venecija mogla dodati na popis ugroženih mjesta svjetske kulturne baštine s obzirom na to da i utjecaj klimatskih promjena i masovni turizam gradu prijete nepovratnim promjenama. Na kraju se to ipak nije dogodilo jer je UNESCO prepoznao nastojanja da se problemi riješe postavljanjem sistema protiv poplava i mjerama koje omogućuju manji utjecaj masovnog turizma na grad i na život stanovnika, piše Seebiz.

Povezani članci