Marketing X Business

Rast digitalne ekonomije značajno nadmašuje ukupni rast u zemljama OECD-a

Marx.ba

(Foto: Coinscreed)

Rast ICT-a je u zadnjih deset godina u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) bio oko tri puta brže od ukupne ekonomije tih zemalja. 

Novi dokument Izgledi digitalne ekonomije OECD-a za 2024. godinu ukazuje da je ICT sektor zadržao snažan i tokom 2023. godine s prosječnom stopom rasta od 7,6%. U mnogim zemljama OECD-a 2023. godina je bila rekordna godina za rast ICT sektora. U pet zemalja OECD-a (Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Austrija i Nizozemska) rast ICT sektora u 2023. godini bio je iznad 10%.

Premda su sve zemlje OECD-a pokazale pozitivan rast ICT sektora u prosjeku tokom 10-godišnjeg perioda (između 2013. i 2023. godine), postoji značajna razlika u tom rastu od čak 10 postotnih bodova između onih s najboljim i najlošijim rastom.

Što se tiče umjetne inteligencije, podaci OECS-a ukazuje da su ulaganja ali i rizici od te tehnologije u porastu. Usvajanje je izrazito koncentrirano u tehnološki najnaprednijim zemljama.

Na primjer, ulaganje u generativnu umjetnu inteligenciju poraslo je s 1,3 milijarde američkih dolara 2022. na 17,8 milijardi dolara 2023. godine, a u isto vrijeme je 53 puta povećan broj generativnih incidenata i opasnosti s umjetnom inteligencijom na koje su ukazali mediji širom svijeta od kraja 2022. godine. Usvajanje umjetne inteligencije koncentrirano je u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), gdje je prosječno 28% ICT tvrtki u zemljama OECD-a koristilo umjetnu inteligenciju 2023. godini, što je više nego u bilo kojem drugom sektoru, prenosi Bug.

Povezani članci