Marketing X Business

Rimac predstavio robotaksi: Mi ćemo brinuti o svemu, moći ćete tokom vožnje raditi bilo šta što želite

N. D.

(Foto: Printscreen)

Mate Rimac i vodstvo P3 Mobilitya, uz prisustvo visokih zvaničnika Hrvatske, predstavili su danas u Krestincu kraj Zagreba robotaksije.

– Nismo imali novca ni iskustva da ovako nešto napravimo, ali uspjeli smo. Proizveli smo najbrži auto na svijetu. Privukli preko milijardu eura investicija i stvorili 2.000 radnih mjesta. Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka. Šta slijedi? Tehnologija je promijenila naše živote. Svi imaju pristup internetu, neovisno jeste li milionaš ili tinejdžer. Ali milionaš ima više mobilnosti, ima privatnog vozača na kojeg se može osloniti. Mnogi drugi nemaju takvo iskustvo. Mi želimo svima pružiti najsigurnije iskustvo, bolje iskustvo nego što ga ima milionaš s privatnim vozačem.

Razvijamo ekosistem od tri dijela – prvi je, naravno, automobil. Drugi je aplikacija, a treći infrastruktura. Tu je i tvornica u kojoj ćemo proizvoditi robotaksije i slati i širom svijeta, poručio je RImac danas u u Rimac Kampusu.

Inače, poznato je da P3 Mobility postaje Verne po piscu Julesu Vernu, a pod tom markom će se proizvoditi robotaksiji.

– Robotaksi neće biti savršen. Moramo ga napraviti da bude siguran. Verne će biti najsigurniji mogući automobil u slučaju da se dogodi nesreća. Mi ćemo brinuti o svemu, vi nećete morati brinuti ni o čemu. Moći ćete se opustiti, gledati film, raditi bilo šta što želite. Automobil ćete moći potpuno personalizirati. Koji god robotaksi pozovete, moći ćete birati koju muziku ćete slušati, taj robotaksi bit će potpuno vaš.

Aplikacija je sve što trebate za početak putovanja. S aplikacijom možete vidjeti koliko ćete vremena trebate da vas pokupi i biti sigurno da vožnja neće biti otkazana. Svaka vožnja može biri personalizirana – od temperature do mirisa – osiguravajući da putovanje nema za cilj samo dolazak na odredište već i uživanje u ljepoti svake vožnje.

Auto će biti velik, bit će ga jako lagano za koristiti, imat će pet vrata. Uvijek će biti čist, to je za nas jako važno, nikad vam nećemo poslati prljav auto. Moći ćete ga zadržati i po nekoliko dana. Bit će moguća i pretplata. Čak i ako nećete imati našu aplikaciju, moći ćete naručiti robotaksi za nekog drugog, poručio je Rimac između ostalog danas u Zagrebu.

Kako je rečeno, prva će usluga biti pokrenuta u Zagrebu. Nakon toga Verne usluga bit će dostupna u drugim evropskim gradovima – najprije u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj, te na Bliskom istoku. Kompanija je već potpisala ugovore s 11 gradova u EU, Velikoj Britaniji i Bliskom istoku, a pregovara s više od 30 gradova širom svijeta koji žele postati Verneovi partneri, tvrde iz kompanije.

Povezani članci