Marketing X Business

Shell nadmašio očekivanja, pokreće program otkupa dionica

Marx.ba

(Foto: Shell/Facebook)

Britanski naftni div Shell objavio je veću dobit u drugom tromjesečju od očekivane unatoč nižim rafinerijskim maržama i slabijem trgovanju ukapljenim prirodnim plinom.

Velika naftna i plinska kompanija izvijestila je o prilagođenoj zaradi od 6,3 milijarde dolara za tromjesečni period do kraja juna, premašivši očekivanja analitičara od 5,9 milijardi dolara, prema procjenama koje je sastavio LSEG.

Dobit Shella u drugom tromjesečju pala je za 19% u usporedbi s prva tri mjeseca godine. Kompanija je izvijestila o prilagođenoj zaradi od 5,1 milijardu dolara u drugom kvartalu 2023.

Shell je rekao da će pokrenuti program otkupa dionica vrijedan 3,5 milijardi dolara tokom sljedeća tri mjeseca, sličan program kao u prethodnom kvartalu. Dividenda kompanije ostaje nepromijenjena na 34 centa po dionici.

– Shell je ostvario još jedno dobro tromjesečje u pogledu operativnih i finansijskih rezultata. Dodatno smo ojačali naš vodeći portfelj LNG-a i ostvarili dobar napredak u ispunjavanju finansijskih ciljeva Dana tržišta kapitala 2023., uključujući 1,7 milijardi dolara smanjenja strukturnih troškova od 2022. godine, rekao je izvršni direktor Shella Wael Sawan.

Shell je nedavno upozorio da očekuje da će preuzeti troškove umanjenja vrijednosti do 2 milijarde dolara nakon prodaje svoje singapurske rafinerije i obustave izgradnje na licu mjesta u svojoj tvornici u Rotterdamu u Nizozemskoj.

U ažuriranju objavljenom 2. jula, Shell je najavio da će privremeno zaustaviti izgradnju na licu mjesta u svom postrojenju za proizvodnju biogoriva od 820.000 metričkih tona godišnje u Rotterdamu “kako bi se pozabavila realizacijom projekta i osigurala buduću konkurentnost s obzirom na trenutne tržišne uvjete”.

Shell je početkom maja potvrdio da je pristao prodati svoju rafineriju i petrokemijsku imovinu u Singapuru zajedničkom ulaganju indonezijske petrohemijske kompanije PT Chandra Asri i švicarske trgovačke kuće Glencore.

Transakcija, za koju se očekuje da će biti dovršena do kraja godine, smatra se dijelom planova izvršnog direktora Waela Sawana da smanji Shellov ugljični otisak i usredotoči se na svoje najprofitabilnije poslove.

Dionice kompanije koje kotiraju na Londonskoj burzi porasle su za više od 10% do sada ove godine, nadmašivši evropske konkurente.

Britanski konkurent BP u utorak je povećao svoju dividendu i produžio svoj program otkupa dionica zahvaljujući zaradi većoj od očekivane.