Marketing X Business

Simpozij Bridge u Neumu: Kvalitetna edukacija je preduvjet za put naprijed

Marx.ba

(Foto: Revicon)

Bez kvalitetne edukacije nećemo moći odgovoriti izazovima aktuelnog trenutka u oblasti računovodstva, revizije, finansija i poreza, ključna je poruka učesnika 23. Međunarodnog simpozija Bridge, koji je konsultantska kuća Revicon organizirala u periodu 12-14. juni 2024. godine u Neumu.

Marin Ivanišević, vlasnik Revicona, istakao je da je simpozij pružio platformu za stručnjake da zajedno razmotre ključne promjene kako bi njihov utjecaj na rad dočekali spremni.

– Poruke koje šaljemo jasno ukazuju na neophodnost kontinuirane edukacije i prilagođavanja novim tehnološkim i zakonodavnim izazovima, dodao je Ivanišević.

Fleksibilni oblici rada, poput hibridnog rada, jedan su od načina za zadržavanje radnika u kompanijama, kao i u državi, druga je poruka struke.

– Na ovaj način, unaprijeđuje se produktivnost, potiče bolji balans između privatnog i poslovnog života i smanjuje fluktuacija radne snage. Zato je zaključak struke kako ih je što prije potrebno staviti u regulatorni okvir na različitim razinama, objašnjava Arnela Muhotić-Bjelica, pravna savjetnica Revicona.

Pozdravljen je napredak u digitalizaciji poreznog sustava u BiH. Ova mjera povećava porezne prihode
smanjenjem sive ekonomije i poboljšava usluge za porezne obveznike. Istaknuti su primjeri elektronske porezne prijave i kvalificiranog elektronskog potpisa na razini države, kao i proces fiskalizacije u realnom vremenu koji je ove godine počeo u Republici Srpskoj, te se identično rješenje očekuje i u Federaciji BiH. Sa simpozija je poručeno i kako je strah od umjetne inteligencije neopravdan.

– Pravi potencijal AI leži u sposobnosti da nadopuni, a ne zamijeni ljudske sposobnosti. Radnici će, bez sumnje, morati prihvatiti nove tehnologije ako žele ostati konkurentni na tržištu, objasnio je Marko Dmitrović, savjetnik Revicona. 

Istaknuta je i potreba integracije tehnologije u proizvodne procese, što je tržište prepoznalo kao neophodno, ali je i vrlo jasan zahtjev profesionalnih standarda računovodstveno-revizijske profesije i doprinosi produktivnosti u radu.

– Kad je riječ o računovodstveno-revizijskoj profesiji, naglasili smo ulogu i uputili poziv da prate i prijavljuju sumnjive aktivnosti shodno ulozi koju joj je zakonodavstvo o spriječavanju pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti povjerilo kao profesiji od povjerenja, naglasila je Amra Salihović, konsultantica za računovodstvene i porezne oblasti Revicona.

Poručeno je i da struka mora biti adekvatno pripremljena za ESG izvještavanje. Iako obavezna primjena EU standarda u ovoj oblasti počinje 2028., za mnoge kompanije u BiH počinje već ove godine kao zahtjev tržišta, kupaca i dobavljača iz EU.