Marketing X Business

Skratili radnu sedmicu, plaća ostala ista: Objavljeni rezultati velikog istraživanja

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

U istraživanju provedenom između juna i decembra 2022. godine radnici u 61 kompaniji u Ujedinjenom Kraljevstvu radili su 80 posto svojih uobičajenih radnih sati za istu plaću u zamjenu za obećanje da će isporučiti 100 posto svog uobičajenog posla, javlja CNN.

Kako stoji u sada objavljenom izvještaju, najmanje 89 posto kompanija nakon završetka istraživanja i dalje je provodilo četverodnevnu radnu politiku, a najmanje 51 posto njih, učinilo je četverodnevnu radnu sedmicu stalnim krajem 2023. godine.

Think tank Autonomy istraživanje je proveo u saradnji s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign kao i s istraživačima sa univerziteta Cambridge i Oxford te Boston College.

– Učinci skraćenog radnog vremena bili su jako korisni za osoblje i njihove kompanije, navodi se u izvještaju.

Po završetku istraživanja, zaposlenici su izjavili da im se tjelesno i mentalno zdravlje poboljšalo, da osjećaju veću ravnotežu između poslovnog i privatnog života te da se osjećaju manje iscrpljeni od posla, a ta su se poboljšanja održala i godinu dana nakon provedenog istraživanja.

Menadžeri i izvršni direktori 28 organizacija također su potvrdili da je četverodnevna radna sedmica pozitivno utjecala na njihovu kompaniju.

Fluktuacija osoblja pala je u 50 posto organizacija, a gotovo trećina njih izjavila je da je četverodnevna radna politika značajno poboljšala zapošljavanje u njihovim firmama, dok je 82 posto prijavilo korisne učinke takvog radnog modela na dobrobit osoblja.

– Ova studija razjasnila je da četverodnevnu radnu sedmicu nije uspjeh kratkog vijeka. Kompanije širom Ujedinjenog Kraljevstva uspješno ga “održavaju”, napisali su autori.

Gotovo 50 posto organizacija koje su učestvovale u ovom istraživanju pripadaju sektoru marketinga i oglašavanja, sektoru profesionalnih usluga te neprofitnom sektoru.

Ostatak njih obuhvata niz industrija, uključujući građevinarstvo, proizvodnju, maloprodaju, zdravstvo te umjetnost i zabavu.

Povezani članci