Marketing X Business

Šta je donio globalni samit o umjetnoj inteligenciji: Jedinstveni odgovor na izazove

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Dvodnevni globalni samit o umjetnoj inteligenciji, koji se vodio na imanju Bletchley Park sjeverno od Londona, rezultirao je snažnim konsenzusom među zemljama sudionicama o potrebi kontroliranja ovog sve važnijeg područja tehnologije. Razgovori su bili popraćeni pozivima na hitnu akciju, budući da je brzi razvoj umjetne inteligencije postao neizbježan. Na ovom događaju, okupili su se visoki politički uzvanici, predstavnici tehnoloških kompanija i stručnjaci iz cijelog svijeta, piše Poslovni puls.

Generalni sekretar UN, Antonio Guterres, pozvao je na jedinstveni odgovor na izazove koje donosi umjetna inteligencija. Upozorio je da, umjesto da budemo u zaostatku u razvoju ove tehnologije, trebali bismo biti predvodnici i aktivno je usmjeravati.

Zemlje Evropske unije, članice skupine G7, kao i Australija, Južna Koreja i Singapur, postigle su dogovor s vodećim kompanijama u području umjetne inteligencije, uključujući OpenAI, Anthropic, Google DeepMind i Microsoft, o novom sistemu za testiranje sigurnosti AI tehnologije, doznaje AFP.

Samit je započeo potpisivanjem zajedničke izjave od strane 28 zemalja i EU, u kojoj se naglašava potreba za međunarodnom suradnjom u razvoju umjetne inteligencije. Britanski premijer Rishi Sunak opisao je ovu izjavu kao revolucionarnu i vjeruje kako će imati pozitivan utjecaj na cijelo čovječanstvo.

U sklopu samita sastali su se visoki politički predstavnici, uključujući Sunaka, potpredsjednicu SAD Kamalu Harris i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von Leyen. Izvještaji navode da su predstavnici Kine sudjelovali na samitu u srijedu, ali nisu bili pozvani na drugi dan kada se vodila “osjetljivija rasprava”.

Na samitu su sudjelovali i predstavnici tehnoloških divova, uključujući izvršnog direktora kompanija SpaceX i Tesla, Elona Muska. Musk je na početku samita upozorio da je umjetna inteligencija jedno od egzistencijalnih pitanja i naglasio njenu hitnost.

Guterres je ukazao na potencijalne negativne posljedice umjetne inteligencije koje bi mogle zahvatiti različite aspekte društva. Upozorio je na opasnost od koncentracije umjetne inteligencije u samo nekoliko zemalja i kompanija, što bi po njemu moglo dodatno povećati geopolitičke napetosti. Također je istakao rizik od produbljivanja već postojećih nejednakosti u svijetu, ukoliko se nekontrolirano nastavi razvoj ove brzorastuće tehnologije, te je pozvao na izradu globalne strategije.

Britanski premijer Sunak najavio je kako će kanadski naučnik i pionir Yoshua Bengio voditi tim koji će pripremiti inauguracijski izvještaj o sigurnosti umjetne inteligencije. Kako je istakao, umjetna inteligencija može biti najbolja ili najgora stvar koja će se dogoditi čovječanstvu, te je pozvao na daljnju suradnju i rad na izazovima koje donosi ova tehnologija.