Marketing X Business

Šta kažu brojke: Kakva je bila posjeta turista Sarajevu tokom novogodišnjih praznika

Marx.ba

(Izvor: Večernji)

Sarajevo je sa brojem turista ispunilo postavljene ciljeve i očekivanja vlasti i turističke zajednice. Glavni grad privukao je veliki broj turista svojom atmosferom, umjetničkim sadržajima i bogatim kulturnim naslijeđem. 

U periodu od 29. decembra 2023. do 2. januara 2024. godine, Kanton Sarajevo je zabilježio 13.529 posjetitelja, što predstavlja značajan porast od 20,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je broj turista iznosio 11.264. U odnosu na 2019. godinu, ovogodišnja posjeta je čak porasla za 114,7 posto, s obzirom na tadašnjih 6.299 posjetitelja.

Statistički podaci o noćenjima turista tokom petodnevnog novogodišnjeg razdoblja pokazuju da je ostvareno ukupno 31.540 noćenja. Ovaj broj predstavlja porast od 43,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada je zabilježeno 21.971 noćenje manje.

U odnosu na 2019. godinu, broj noćenja je čak porastao za iznenađujućih 121,2 posto, s obzirom na tadašnjih 14.256 noćenja, navode iz Turističke zajednice KS.

Najviše posjetitelja tijekom novogodišnjih praznika dolazilo je iz naše države, kao i iz susjednih zemalja – Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Njemačke, Austrije, Makedonije, Turske, Švicarske, Švedske itd. Prosječno su se zadržavali 2 do 3 dana.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo na čelu sa predsjednikom Harisom Fazlagićem zahvalila se svim turistima i građanima koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu. Unatoč masovnim okupljanjima na otvorenom i u zatvorenim prostorima, nije zabilježen niti jedan prekršaj, čime je još jednom potvrđeno da je glavni grad Bosne i Hercegovine sigurna turistička destinacija.