Marketing X Business

Stabilizacija: Cijene nafte ostale iznad 84 dolara

Marx.ba

(Foto: X)

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, poduprte naznakama snažne potražnje u SAD i procjenama da će vodeći proizvođači smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 84.41 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1.12 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 80.17 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2.11 dolara.

Tržišta su jučer poduprle naznake snažne potražnje u SAD na početku ljetne sezone putovanja i procjene da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine, piše Index.

Potražnja za benzinom dosegla je pretprošle sedmice najviši nivo od novembra, prema podacima ministarstva energetike, a broj sjedala na letovima unutar SAD porastao je u maju za pet posto u odnosu na prethodni mjesec i za gotovo šest posto u odnosu na maj 2023., premašivši nivo iz 2019., pokazuju podaci analitičke tvrtke OAG.

OPEC+ sastat će se pak virtuelno u nedjelju kako bi ponovo razmotrio proizvodnju. Trenutno smanjuju opskrbu za 2,2 miliona barela dnevno, prema dogovoru koji istječe krajem juna.

– Trenutno ne primjećujemo nikakve naznake da se spremaju na tržište izbacivati više barela i time ponuditi okidač za pad cijena, ističe Helima Croft iz RBC Capitala.

Povezani članci