Marketing X Business

Stada ostvarila dvocifreni rast prodaje i dobiti u 2023. godini, posluju i u BiH

Marx.ba

(Izvor: Stada)

Njemačka farmaceutska kompanija Stada, u čijem sastavu posluje Hemofram iz Srbije koji uspješno radi i u našoj zemlji, nastavlja i u 2023. dvocifreni rast prodaje i dobiti.

Ta poslovna grupacija je prošle godine povećala prodaju za 14 posto, na 3,73 milijarde eura, dok je zarada pre odbitka kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana 19 posto, na 802 miliona eura.

Kako je istaknuto u objavi kompanije, zarada je ostvarena poboljšanom cijenom uprkos inflatornim pritiscima, kao i pouzdanom isporukom.

– Naši rezultati nastavljaju da napreduju u odnosu na naše glavne konkurente, rekao je generalni direktor Stada grupe Peter Goldschmidt.

Na rast prodaje u 2023. su najviše utjecali zdravstveni proizvodi široke potrošnje, sa udjelom od 40 posto u ukupnoj prodaji Stada grupe.

Prodaja te robe povećana je za 17 posto i iznosila je 1,49 milijardi eura, što je bolji rezultat od prvih 10 konkurenata. To je ojačalo Stadinu poziciju četvrtog najvećeg dobavljača zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u Evropi.

Stada je također i na četvrtoj poziciji na evropskom maloprodajnom tržištu generičkih proizvoda čiju prodaju je u 2023. povećala za šest posto, na 1,5 milijardi eura.

Stadin najbrže rastući proizvodni segment u 2023. bili su farmaceutski specijalni proizvodi čija prodaja je uvećana 25 posto, na 749 miliona eura, što je 20 posto od ukupne prodaje na nivou cijele grupacije.

Povezani članci