Marketing X Business

Stajanje za radnim stolom štetno ne donosi korist vašem zdravlju

Marx.ba

(Foto: X)

Novo istraživanje iz Australije koje je uključivalo više od 83.000 učesnika otkrilo je da dugotrajno stajanje možda neće poboljšati zdravlje srca i čak može povećati rizik od određenih problema s cirkulacijom, piše The Conversation.

Istraživači su otkrili da dugotrajno stajanje ne smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Zapravo, dugotrajno sjedenje ili stajanje povezano je s većim rizikom od problema kao što su proširene vene i osjećaj vrtoglavice i ošamućenosti.

Izraz “sjedenje je novo pušenje” postao je popularan u proteklom desetljeću, naglašavajući opasnosti sjedilačkog načina života. Dugotrajno sjedenje povezano je s pretilošću, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima. Kao odgovor na to, pojavili su se radni stolovi za kojima se stoji kao moderno rješenje ovih problema, nudeći način da se smanji vrijeme sjedenja bez drastične promjene dnevne rutine.

Velik dio entuzijazma temeljio se na ograničenim studijama koje nisu sveobuhvatno procijenile dugoročne zdravstvene posljedice. Ova praznina u znanju potaknula je naučnike na daljnja istraživanja. U novoj studiji učesnici su nosili uređaje koji su pratili koliko dugo sjede, stoje te tjelesne aktivnosti tokom nekoliko godina. Ovo objektivno mjerenje dalo je tačne podatke, smanjujući netačnosti koje se često nalaze u informacijama koje prijavljuju sami učesnici. Istraživači su otkrili da je sjedenje više od 10 sati dnevno povezano s većim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Međutim, duže stajanje nije ublažilo ovaj rizik. Zapravo, duže stajanje povezano je s povećanim rizikom od problema s cirkulacijom. Dugotrajno stajanje može uzrokovati nakupljanje krvi u nogama, što dovodi do stanja kao što su proširene vene. Veliki uzorak studije i korištenje objektivnih podataka jačaju pouzdanost ovih nalaza. Međutim, budući da je ovo bila promatračka studija, ona ne može utvrditi konkretan uzrok i posljedice. Također, prosječna dob učesnika bila je oko 61 godine, što može ograničiti primjenu ovih rezultata na mlađe ljude.

Ovi nalazi sugeriraju da zamjena sjedenja sa stajanjem nije savršeno rješenje. Naša tijela bolje reagiraju na redovno kretanje nego na statične položaje, bilo da je riječ o sjedenju ili stajanju. Uključivanje kratkih šetnji, istezanja ili laganih vježbi tokom dana može prekinuti duge periode neaktivnosti i ponuditi značajne zdravstvene prednosti. Intervencije na radnom mjestu koje promiču kretanje su dobrodošle. Istraživači su otkrili da su uredski radnici koji su smanjili vrijeme sjedenja dodavanjem perioda stajanja i lagane aktivnosti primijetili poboljšanja u nivou šećera u krvi i drugim pokazateljima zdravlja. Drugo je istraživanje pokazalo da je naizmjenično sjedenje i stajanje, u kombinaciji s kratkim šetnjama, učinkovitije za zdravlje nego samo stajanje.

Stolovi za sjedenje i stajanje, dizajnirani za laku promjenu položaja, obećavajuće su rješenje. Potiču česte promjene položaja i mogu ublažiti nelagodu povezanu s dugotrajnim statičnim položajima. Neki modeli čak imaju podsjetnike za poticanje redovnog kretanja tokom radnog dana.

Uvođenje više tjelesnih aktivnosti u naše živote ne mora biti komplicirano. Jednostavne radnje poput penjanja stepenicama, hodanja do kolege umjesto slanja e-pošte ili stajanja tokom telefonskih poziva mogu pridonijeti.

Postavljanje mjerača vremena koji vas podsjeća da se krećete svakih 30 minuta može vam pomoći da prekinete duga razdoblja sjedenja ili stajanja i potaknuti vas da preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem. Kretanje je ključno. Cjelodnevno stajanje nije nužno bolje od sjedenja – i jedno i drugo ima nedostataka ako pretjerujete i previše sjedite ili stojite. Usredotočite se na redovitu tjelesnu aktivnost i mijenjanje svojih položaja i tako ćete bolje odgovoriti na zdravstvene izazove koje donosi sjedilački način života. Male promjene, poput kratkih aktivnih pauza ili uključivanja vježbi istezanja, mogu napraviti značajnu razliku.

U konačnici, iako stolovi za stajanje nude alternativu dugotrajnom sjedenju, ne bi ih se trebalo smatrati cjelovitim rješenjem. Prihvatanje aktivnijeg načina života, kako u uredu tako i izvan njega, vjerovatno će donijeti najveće zdravstvene prednosti. Nije poenta samo stajanje ili sjedenje, već da se više krećete i manje sjedite, piše Miss7.

VEZANO

Šta je “klub budnih u 5” i vrijedi li se natjerati na to: Potrebna je samo snaga volje