Marketing X Business

Stellantis planira čak 36 hibridnih modela na tržištu

Marx.ba

(Izvor: Stellantis)

Stellantis planira proširiti svoju liniju pristupačnih hibridnih vozila na 36 modela u Evropi do 2026. godine, kao odgovor na rastuću potražnju za alternativnim pogonskim sistemima. Ovaj američko-francusko-italijanski proizvođač automobila, koji je nastao spajanjem Peugeota PSA i Fiat Chryslera 2021. godine, najavio je kako će ove godine lansirati 30 hibridnih modela, uključujući Fiat, Peugeot, Jeep i Alfa Romeo, te dodati još šest modela u naredne dvije godine.

U prvih šest mjeseci ove godine, prodaja hibrida u Evropi porasla je za 41 posto.

Grupacija je također objavila kako je prodaja električnih vozila stabilna od početka 2024. godine, unatoč globalnom smanjenju potražnje. Stellantis se fokusira na tzv. “blage hibride” koji ne zahtijevaju punjenje te koriste niskonaponsku bateriju od 48 volti, robotizirani mjenjač s dvostrukom spojkom i pojačani sistem povrata energije kočenja.

– Naš sistem nudi vrlo slične prednosti u smanjenju emisija CO2 kao i visokonaponski hibridi, ali po nižoj cijeni za naše kupce. Naš sistem je jednako učinkovit, ali s pristupačnijom ulaznom cijenom, izjavio je Christian Müller, viši potpredsjednik pogonskih sistema za regiju EMEA u Stellantisu.