Marketing X Business

Stiglo odobrenje nakon tehničkih pregleda: Boeing 737 Max-9 vraća se u zrak

Marx.ba

(Izvor: UK aviation)

Početkom januara, na letu Alaska Airlinesa 1282 iz Portlanda (Oregon) u Ontario (Kalifornija), samo koju minutu nakon polijetanja i na visini od oko pet kilometara, sa zrakoplova Boeing 737 Max-9 ispala su vrata za izlaz u slučaju nužde iz putničke kabine.

Videozapisi ovog tehničkog incidenta ubrzo su preplavili društvene mreže, nakon čega je reagirao i FAA te naradio privremeno prizemljenje svih aviona tog modela širom SAD, kao i njihov vanredni tehnički pregled.

No, nakon nekoliko sedmica svi tehnički pregledi su obavljeni i izvršni direktor Boeinga, Dave Calhoun, objavio je da se Boeing 737 Max-9 vraća u zrak.

– Naš tim je marljivo rado kako bi pomogao našim klijentima da poprave svoje avione 737 Max-9. FAA odobrila je detaljan protokol inspekcije prošle srijede, a sada svi operateri 737 Maxa-9 sigurno vraćaju svoje avione u službu, objasnio je Calhoun.

Izvršni direktor Boeinga dotakao se još jednom i nesreće koja se dogodila na letu Alaska Airlinesa, ponovivši da se tako nešto jednostavno ne smije dogoditi u zrakoplovu te da Boeing „jednostavno mora biti bolji za svoje kupce“.

Podsjetimo, nedavni incident se desio na avionu starom tek dva mjeseca. Prinudno je sletio nazad u Portland, a svi putnici su prošli bez ozbiljnih povreda. Alaska Airlines je odmah prizemljio cijelu svoju flotu Boeinga 737 Max 9. U posjedu imaju 65 primjeraka tog putničkog aviona.