Marketing X Business

Svi čekaju da FED smanji kamate: Cijene zlata su na rekordnom nivou

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Cijene zlata su produžile svoj rast i porasle na još jedan rekordni nivo u ponedeljak, podstaknute očekivanjima o smanjenju kamatnih stopa u SAD i privlačnosti metala kao sredstva sigurnog utočišta.

Spot gold dodao 1,32 posto na trgovinu na 2.265,53 dolara po unci. Fjučers na zlato u Sjedinjenim Američkim Državama porastao je za više od 2 posto i trgovao na 2.286,39 dolara po unci.

– Mislim da je to zaista uzbudljiv trenutak u zlatu, rekao je Joseph Cavatoni, tržišni strateg u Svjetskom savjetu za zlato, za CNBC u ponedeljak.

– Mislim da je ono što zaista pokreće to što mnogi tržišni špekulanti zaista dobijaju to samopouzdanje i udobnost u smanjenju kamata FED-a, rekao je on.

Analitičari tržišta očekuju da će Federalne rezerve SAD smanjiti stope u maju ili junu.

Ključni mjerač inflacije Federalnih rezervi za februar porastao je 2,8 posto na godišnjem nivou, prema podacima objavljenim prošlog petka – vjerovatno će zadržati američku centralnu banku na čekanju prije nego što počne da razmatra smanjenje kamatnih stopa.

Fed je stajao po pitanju kamatnih stopa na kraju svog nedavnog sastanka u martu, ali je ostao pri svojoj prognozi za tri smanjenja kamatnih stopa ove godine.

Cijene zlata imaju tendenciju da dijele inverzni odnos sa kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u poređenju sa sredstvima sa stalnim prihodom kao što su obveznice, što bi donelo slabije prinose u okruženju sa niskim kamatama.

Cijene poluga su također porasle zbog inostrane potražnje, kaže Ceasar Bryan, portfolio menadžer kompanije za upravljanje investicijama Gabelli Funds.

– U Kini su privatne investitore privučene zlatom jer je sektor nekretnina imao loše rezultate, rekao je Bryan, dodajući da je kineska opšta ekonomija ostala slaba, a njeno tržište akcija i valuta ne rade dobro.

Dosadašnji rast zlata bio je podstaknut snažnim kupovinama od svjetskih centralnih banaka u pokušaju da diversifikuju portfelje rezervi zbog geopolitičkih rizika, domaće inflacije i slabosti američkog dolara, rekao je cavatoni iz Svjetskog savjeta za zlato.

– Stvarno jak razlog da nastave da kupuju, ali da vidimo da li će i dalje biti tako veliki i dugo, dodao je on.

Kina je vodeći pokretač i potražnje potrošača i kupovine zlata centralne banke, prema podacima VGC-a.

Povezani članci