Marketing X Business

Svjetska tržišta: Ulagači oprezni, ne očekuje se smanjenje kamatnih stopa

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Na evropskim se berzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, a indeksi stagniraju jer ulagači ne žele riskirati dok čekaju sjednicu Evropske centralne banke u drugom dijelu sedmice.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen, nakon što je prošle sedmice pao 1,2 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,08 posto, na 7.905 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 18.245 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 8.095 bodova.

Ulagači su oprezni jer će se u četvrtak održati sjednica čelnika Evropske centralne banke.

Ne očekuje se smanjenje kamata, ali ulagači će pažljivo pratiti signale je li prvo smanjenje kamata za 0,25 postotnih bodova moguće na sjednici u junu.

I na azijskim se berzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,2 posto. U Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Prošle sedmice su cijene dionica na svjetskim burzama pale jer su nakon dobrih ekonomskih pokazatelja iz američke ekonomije splasnule nade da će Fed smanjiti kamate u junu.

Izgledi za to spali su ispod 50 posto, pa se sada špekulira da bi proces smanjenja kamata u SAD mogao započeti u septembru. No, to će ovisiti o daljnjim ekonomskim pokazateljima, ponajviše o inflaciji.

Stoga će ove sedmice u fokusu ulagača biti izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD u martu. Procjenjuje se da je temeljna stopa inflacije, bez cijena energije i hrane, blago skliznula na 3,7 posto, s 3,8 posto mjesec dana prije.

Ove sedmice u fokusu ulagača biti i sjednice niza centralnih banaka u regiji – Južne Koreje, Novog Zelanda, Tajlanda i Filipina.

Od svih se očekuje da će ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a možda bi, špekulira se, ulagače mogla ugodno iznenaditi južnokorejska centralna banka koja bi mogla smanjiti kamate, s obzirom da inflacija u toj zemlji popušta

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u ponedjeljak porasle, ali trguje se oprezno jer će ove sedmice nekoliko centralnih banaka u regiji odlučivati o kamatnim stopama. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,2 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,2 posto.

Prošle sedmice su dionica na svjetskim berzama pale jer su nakon dobrih ekonomskih pokazatelja iz američke ekonomije splasnule nade da će Fed smanjiti kamate u junu.

Izgledi za to spali su ispod 50 posto, pa se sada špekulira da bi proces smanjenja kamata u SAD mogao započeti u septembru. No, to će ovisiti o daljnjim ekonomskim pokazateljima, ponajviše o inflaciji.

Od svih se očekuje da će ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a možda bi, špekulira se, ulagače mogla ugodno iznenaditi južnokorejska centralna banka koja bi mogla smanjiti kamate, s obzirom da inflacija u toj zemlji popušta, piše Lider.