Marketing X Business

Svjetski turizam u prvom kvartalu skoro dostigao rekordnu 2019. godinu

Marx.ba

(Foto: X)

Globalni turizam je u prvom kvartalu dostigao 97 posto prepandemijskog nivoa, s oko 285 miliona turista, ili 20 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopćili su iz organizacije UN Tourism.

Usljed dobrih najava za ljeto, očekuje se da će ova godina biti godina potpunog oporavka. Uz podatke o stanju u svjetskom turizmu u ovoj godini, iz UN Tourisma, bivšeg naziva UNWTO, su podsjetili i na prošlu godinu, kada je međunarodnih dolazaka turista u svijetu bilo oko 90 posto kao posljednje rekordne 2019., a da su prihodi od izvoza od turizma bili na oko 97 posto.

– Projekcije UN Tourisma za ovu godinu ukazuju na potpuni oporavak međunarodnog turizma, s porastom dolazaka dva posto u odnosu na 2019., naveli su iz te specijalizovane agencije UN-a za turizam.

Prema podacima te agencije, najznačajniji rast turizma od januara do kraja marta ostvaren je na Bliskom istoku, s rastom međunarodnih turističkih dolazaka 36 posto u odnosu na nivoe prije pandemije i četiri posto u odnosu na prvo tromesječje prošle godine, kada se ta regija u turizmu, kao prva u svijetu, i oporavila od pandemijskih zastoja.

Evropa, kao turistički najposjećenija svjetska regija, također je prvi put premašila nivoe prije pandemije, jedan posto u dolascima stranih turista u odnosu na prvo tromjesečje 2019. godine, i to na 120 miliona, što je tek nešto manje od polovine ukupnih dolazaka turista u svijetu.

Afrika je u prvom tromjesečju ove godine imala pet posto više dolazaka međunarodnih turista nego u isto vrijeme 2019. i 13 posto više nego u prvom tromesečju prošle godine, ali s puno manjim brojkama nego Evropa, dok su Amerike (Sjeverna i Južna) takođe blizu 2019, s dolascima turista koji su dostigli 99 posto vrijednosti iz 2019.

I u Aziji i na Pacifiku se međunarodni turizam brzo oporavlja, te su dolasci bili na nivou od 82 posto prije pandemije u prvom tromjesečju ove godine.

Iz UN Tourisma su naveli i da su mnoge destinacije širom svijeta u prvom kvartalu ove godine imale snažne rezultate, pri čemu izdvajaju Katar sa čak 177 posto više dolazaka stranih turista u odnosu na prvi kvartal 2019., ali i Albaniju sa 121 posto više dolazaka, čime je i prva u Evropi, ali ipak na još maloj bazi.

Veliki rast od gotovo sto posto zabilježila je i Saudijska Arabija, te Tanzanija 53 posto, Srbija 43 posto i Bugarska 38 posto.

Iz UN Tourisma su naveli i da su prihodi od međunarodnog turizma dostigli oko 1.500 milijardi dolara u prošloj godini.

Posmatrano po svjetskim regijama, Evropa je ostvarila najveće prihode prošle godine, oko 660 milijardi dolara, ili oko sedam posto više nego 2019., dok su najviše, ili 33 posto u odnosu na nivoe iz 2019., porasli ti prihodi na Bliskom istoku, pri čemu ne navode tačan iznos.

Regija Amerike je po prihodima na nivou od 96 posto prije pandemije, Afrika na 95 posto, a Azija i Pacifik na oko 80 posto.

Povezani članci