Marketing X Business

Tehnološko čudo: 3D-štampom izgrađena kuća otporna na zemljotres magnitude 9

Marx.ba

(Izvor: Shutterstock)

Revolutivna kompanija u građevini, COBOD International, postavila je nove standarde u izgradnji kuća koristeći tehnologiju 3D štampe. Njihov tim u Gvatemali nedavno je završio projekt izgradnje kuće koja je sposobna da odoli zemljotresima magnitude 9,0, što je impresivno tehničko dostignuće. Ova inovativna kuća, površine 49 kvadratnih metara, izgrađena je za nevjerovatnih 26 sati korištenjem 3D štampača.

Partnerstvo između COBOD International, danske arhitektonske kompanije 3DCP Group i kompanije za cement Progreso omogućilo je ovaj nevjerovatan poduhvat. Kuća, sa zidovima visokim tri metra, predstavlja spoj tradicionalnih i modernih građevinskih tehnika. Ono što ovu kuću čini posebnom je njen arhitektonski dizajn.

Zidovi su oblikovani kao organski oblici koji odašilju počast Gvatemali, a unutrašnjost kuće podsjeća na šapu jaguara, životinje karakteristične za ovo područje. Krov kuće je napravljen od palminih listova, inspirisan tradicionalnim “palape” kućama s trskom kao pokrivačem, koje su jeftine, pružaju termalnu udobnost i pogodne su za seizmičke zone zbog svoje fleksibilne i lagane strukture.

Najimpresivniji aspekt ove kuće je njena izdržljivost. Projektni tim detaljno je proučio lokalne građevinske kodove i globalne smjernice kako bi osigurao da konstrukcija može izdržati potencijalne seizmičke udare. Kuća je dizajnirana tako da izdrži zemljotres magnitude 9. Ovaj rezultat postignut je kombinovanjem 3D štampe s tradicionalnim tehnikama gradnje.

Foto: Shutterstock

Projekat je, međutim, imao svoje izazove. Visoke temperature i direktna sunčeva svjetlost, karakteristične za ovo područje, predstavljaju izazov za 3D štampu, jer tinta može pucati u takvim uslovima. Stoga je štampanje obavljeno tokom noći kako bi se izbjegle nepoželjne posljedice. Pored toga, obilne kiše dodatno su otežavale rad na projektu.

Ovo nije prvi put da je COBOD International postigao ovakav uspjeh u oblasti 3D štampe kuća. Ranije su izgradili prvu 3D-štampanu zgradu u Evropi u Kopenhagenu, Danska. Također su bili ključni akteri u izgradnji 3D-štampane škole u Ukrajini, usred razaranja tokom trajanja rata.

Interesovanje za 3D štampu u građevinskom sektoru raste iz više razloga. Građevinska industrija odgovorna je za značajan dio emisija stakleničkih gasova i potrošnje materijala na svjetskom nivou. Beton, kao dominantan građevinski materijal, doprinosi emisijama CO2, a 3D štampa može značajno smanjiti ekološki otisak putem efikasnijeg korišćenja resursa i smanjenja otpada.

Osim toga, tehnologija 3D štampe olakšava radnicima, eliminirajući potrebu za teškim fizičkim poslovima. Ova inovacija donosi brzinu i efikasnost u građevinski sektor, otvarajući vrata novim mogućnostima i održivijoj budućnosti. 3D štampa kuća koja može da odoli zemljotrese magnitude 9,0 predstavlja znatan korak napred u oblasti građevinarstva.

Ovaj projekat kombinuje naprednu tehnologiju, očuvanje tradicije i održivost, obećavajući bolju budućnost za građevinsku industriju i okolinu.

Povezani članci