Marketing X Business

Transfer veterana: Nekada vodio Pepsi, sada će biti direktor Disneya koji želi vratiti stari sjaj

Marx.ba

(Izvor: Disney)

Diney je objavio da će se Hogh Johnston, dugogodišnji finansijski direktor Pepsija, pridružiti zabavnoj kompaniji kao njen novi finansijski direktor. Ova odluka dolazi u momentu kada se Disney bori sa padom cijene akcija i gubicima u sektoru striminga.

Johnston je proveo posljednje 34 godine u Pepsiju, radeći na različitim pozicijama, prije nego što je postao finansijski direktor 2010. godine. Kako je najavio CNBC, u Disneyu počinje raditi 4. decembra, a izvještaje će podnositi direktno izvršnom direktoru Bobu Igeru.

– Disney je toliko poznata kompanija, sa najomiljenijim brendovima na svijetu i snažnom finansijskom osnovom koju Bob i njegov tim grade – rekao je Jonston i dodao:

– Vrlo malo kompanija je izdržalo test vremena, kao Disney, što ga čini posebnim i rijetkim među kompanijama.

Disneyeva prethodna finansijska direktorica, Christine McCarthy, dala je ostavku ranije ove godine, što je uslijedilo usred masovnog restrukturiranja kompanije tokom Igerovog drugog mandata na mjestu generalnog direktora.

Disney je ove godine ukinuo 7.000 radnih mjesta, u nekoliko rundi otpuštanja. Gigant trenutno razmišlja o nekoliko transformativnih transakcija, uključujući potencijalnu prodaju ABC-a i traženje strateških partnera za ESPN, pošto tradicionalni biznis s plaćanjem televizije gubi milione kupaca svake godine.