Marketing X Business

Trenerica otkrila šest namirnica bogatih proteinima koje treba jesti kako bi ostali u formi

Marx.ba

(Izvor: X)

Lična trenerica Jacquie Smith otkrila je koje namirnice konzumira kako bi ostala u izvrsnoj formi. Za portal Eat This, Not That trenerica je rekla da se za prehranu bogatu proteinima odlučila jer želi osigurati da tokom dana dobije dovoljno hranjivih tvari za “napajanje” tijela, osobno zadovoljstvo i održavanje visoke razine energije za dnevne aktivnosti. Evo o kojim namirnicama je riječ i na koji ih način priprema.

Zobene pahuljice

Smith ističe da su zobene pahuljice zvijezda njezinih brojnih recepata za doručak i međuobroke. Samo pola šoljice zobenih pahuljica dat će vam pet grama proteina. Osim što sadrže proteine, zobene pahuljice sadrže i magnezij, cink i folat koji su odlični za zdravlje. 

Trenerica često zna iskoristiti zobene pahuljice kako bi napravila kolačiće za doručak, u kombinaciji s bananom. 

Jaja

Jaja imaju visok udio proteina i nizak udio ugljikohidrata, što ih čini odličnim izborom za sve koji žele prehranu bogatiju proteinima.

Smith savjetuje da ljudi isprobaju njenu verziju mediteranskog doručka s jajima, koji je upotpunjen cherry paradajzom, narezanim avokadom i šakom salate. Ističe da će jedno jaje biti dovoljno za ovakav doručak te da ono ima šest grama proteina. 

Leća

Smith ističe da je leća savršen dodatak svakom obroku zbog velike količine proteina, vlakana, željeza i antioksidansa koje sadrži. Ona voli kuhati vegansku juhu od leće u koju dodaje zelenu leću, mrkvu, celer, luk, mljeveni paradajz i različite začine.

Jedna šoljica suhe leće sadrži 47 grama proteina, a za recept za juhu potrebne su dvije šalice suhe zelene leće, prenosi Eat This, Not That.

Ezekiel hljeb

Ezekiel hljeb napravljen je od organskih proklijalih cjelovitih žitarica i mahunarki. Sadrži više proteina (oko pet grama po kriški kruha) i manje glutena te omogućuje tijelu da lakše probavi više hranjivih tvari od “običnog” hljeba.

Smith voli jesti ovaj hljeb u kombinaciji s avokadom i malo soli.

Grah

Trenerica objašnjava da je grah ključ prehrane za sve koji preferiraju biljnu prehranu poput nje. Osim što sadrži proteine, grah sadrži i složene ugljikohidrate, vlakna, željezo i kalij, objašnjava ona.

Voli ga pripremati u obliku umaka koji služi kao savršena poslastica s narezanim povrćem za umakanje. Nešto poput nachosa, samo u veganskoj verziji. 

Chia sjemenke

Za chia sjemenke trenerica je rekla da ih stavlja u sve što konzumira. Ističe da one sadrže puno proteina, čak 28 grama po šalici. Uz to, po šalici sadrže i 58 grama vlakana te omega-3 masne kiseline.

Ako u prehranu uključite chia sjemenke, trenerica ističe da ćete se dugo nakon obroka osjećati sito i zadovoljno, piše Indexfit.

Povezani članci