Marketing X Business

Turistička zajednica Kantona Sarajevo priprema još jedan konkurs za subvenciju letova

Marx.ba

(Foto; Aerodrom Sarajevo)

Sarajevo će objaviti još jedan kunkurs za subvencije aviolinija, koji će provesti Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Istim se planira u 2025. otvoriti još nekoliko novih linija iz Sarajeva, te nastaviti vrlo značajan rast aerodroma i u idućoj godini, uz cilj dostizanja dva miliona putnika, piše Zamaaero.

Prema riječima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo ovaj puta okosnica konkursa će biti letovi za Amsterdam, Berlin, Barcelonu, Copenhagen (SAS leti samo jedan sedmični let u top sezoni), Dusseldorf, Eindhoven, Hamburg, Madrid, Paris, Strasbourg i Veronu.

Ovo će, bez sumnje, bitiu još jedan napor da se naprave novi iskoraci na aerodromu Sarajevo, ali i broju turista u našem glavnom gradu.

Podsjetimo, tokom maja 2024. godine Kanton Sarajevo prema zvaničnim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo posjetilo je 71.218 gostiju i ostvareno 138.949 noćenja, što u poređenju s majem 2023. godine predstavlja povećanje za 28,2%, dok je broj noćenja povećan za 24,9%.

Najviše dolazaka su ostvarili strani turisti iz Turske, Hrvatske, Srbije, Kine, Njemačke, SAD, Slovenije, UAE, Poljske i Saudijske Arabije.

Statistička povećanja dolazaka i noćenja bilježimo u periodu cijelog prvog kvartala 2024. godine. Tokom prva četiri mjeseca 2024. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 234.674 gostiju i to je 22,9% više nego u istom periodu 2023 godine. U prvom kvartalu 2024. godine broj noćenja iznosi 515.556 i predstavlja povećanje za 24,8% u odnosu na isti period prošle godine.

Povezani članci