Marketing X Business

Održan Festival Vinske ceste Hercegovine

Marx.ba

(Foto: VTK BiH)ž

S ciljem promocije bogate vinske kulture i turističke ponude Hercegovine, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je Festival Vinske ceste Hercegovine u Mostaru. Na Festivalu je sudjelovalo više od dvadeset izlagača, uključujući hotele, turoperatere, restorane i vinarije iz Mostara, Čapljine, Čitluka, Ljubuškog, Trebinja i Stoca.

– Projekt Vinska cesta Hercegovine je izuzetno značajan za turističku ponudu i bh. gospodarstvo. Ovaj Festival predstavlja izuzetnu priliku za promociju našeg bogatog vinskog nasljeđa i cjelokupne turističke ponude. Komora će i dalje nastaviti provoditi edukativne, promotivne i sve ostale aktivnosti koje će doprinijeti, kroz ovaj projekt, afirmaciji Hercegovine kao prestižne vinske destinacije, rekao je predsjednik VTK/STK BH dr. sc. Vjekoslav Vuković.

Na Festivalu su održane radionice o autohtonim sortama vina i povezivanju vina i umjetnosti te panel o trendovima u vinskom turizmu.

-Ovaj projekt ujedinjuje Hercegovinu kao regiju i radimo na tome da organiziramo što više manifestacija koje će promovirati turizam. Ulazak Vinske ceste u Iter vitis i proglašenje Mostara evropskim gradom vina su mnogo pomogli, jer je ova vinska cesta u regionu najaktivnija u zadnje vrijeme i sigurno je da ćemo imati sve veći broj turistički posjeta, istakao je predsjednik Vijeća Vinske ceste Hercegovine Radovan Vukoje.


Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine. Proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka, Vinarije su najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva. Vinskom cestom Hercegovine rukovodi

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam).

Povezani članci