Marketing X Business

U solarnu energiju ulaže se više novca nego u sve druge izvore električne energije zajedno

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

U solarnu energiju ulaže se više novca nego u sve druge izvore električne energije zajedno, a ulaganja bi ove godine trebala doseći pola triliona dolara, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Najveće svjetsko tijelo za istraživanje energije predviđa u izvještaju da će globalna ulaganja u čistu energiju ove godine dosegnuti 2 triliona dolara, dvostruko više od iznosa koji odlazi na fosilna goriva, prenosi AFP.

U izvještaju se navodi da su kombinovna ulaganja u obnovljivu energiju i mreže premašila iznos potrošen na fosilna goriva prvi put 2023. godine.

– Ulaganje u čistu energiju postavlja nove rekorde čak i u izazovnim ekonomskim uslovima, naglašavajući zamah koji stoji iza nove globalne energetske ekonomije, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol u izjavi koja prati godišnje izvještaj agencije o ulaganjima u svjetsku energiju.

Kompanije i vlade širom svijeta povećavaju izdatke za proizvodnju čiste energije kako bi smanjile emisije ugljika od izgaranja fosilnih goriva koja pokreću smrtonosne klimatske promjene, prenosi Fena.

U izvještaju se navodi da poboljšanje opskrbnih lanaca i niži troškovi potiču ulaganja u oblike takozvane čiste energije, što uključuje solarne ploče, vjetroturbine, električne automobile i toplotne pumpe, kao i proizvodnju nuklearne energije.

Kombinovano ulaganje u obnovljive izvore i nuklearnu energiju za proizvodnju električne energije sada bi trebalo doseći 10 puta više od iznosa koji ide u energiju iz fosilnih goriva, predvođenu solarnom energijom, pri čemu Kina ulaže najveći udio.

– Više novca sada ide u solarni PV (fotonaponski paneli) nego u sve druge tehnologije proizvodnje električne energije zajedno, navodi se u izvještaju, prenosi Energetika.

Povezani članci