Marketing X Business

Većina aerodroma u regiji imat će rast broja putnika

N. D.

(Foto: Aerodrom Sarajevo)

Očekuje se da će svi aerodromi u glavnim gradovima država bivše Jugoslavije, osim jednog, imati rast broja putnika tokom prvog mjeseca ljetne sezone 2024. u aprilu u odnosu na prošlu godinu, na osnovu raspoloživog planiranog kapaciteta sjedišta.

Ryanair će postati najveći prijevoznik u regiji jer će proširiti svoje baze u Zagrebu i Zadru, otvoriti novu bazu u Dubrovniku i pokrenuti operacije u Sarajevu.

Wizz Air, koji je držao titulu gotovo svakog meseca tokom protekle godine, zauzeće treće mjesto, iza Air Serbije.

Aerodrom Beograd ima najviše slobodnih mjesta na redovnim letovima u aprilu, sa 759.632. Ova cifra predstavlja povećanje od 7,1% u odnosu na 2023. Air Serbia će nastaviti da održava svoju poziciju najvećeg prevoznika, držeći 53,3% svih raspoloživih redovnih kapaciteta na aerodromu.

Slijedi Zagreb kao drugi po veličini sa 493.384 slobodna mjesta na redovnim letovima tokom mjeseca. To predstavlja povećanje od 16,8% u odnosu na prošlu godinu. Croatia Airlines će zadržati poziciju najvećeg avioprijevoznika na aerodromu sa 35,8% raspoloživog kapaciteta. Slijedi Ryanair sa 31% svih raspoloživih mjesta.

Aerodrom Skoplje, na koji je uticalo smanjenje frekvencije Wizz Air-a, ima 271.840 sjedišta u aprilu, što je pad od 2,8%. Wizz Air će imati 58,4% udjela u raspoloživim sjedištima, dok je Pegasus Airlines drugi sa 6,9% udjela.

Prištinski aerodrom će imati 239.059 slobodnih mjesta, ali ima brojne letove koji se prodaju isključivo preko turoperatora koji se smatraju čarterima. Stoga, oni nisu uključeni u ukupni predviđeni kapacitet sjedišta. Ako se uzmu u obzir samo sjedišta na redovnim letovima, kapacitet aerodroma je povećan za 9,4% u odnosu na prošlu godinu. easyJet ima najveći broj redovnih sjedišta, držeći 19,3% udjela, ispred Wizz Aira sa 16,6%.

Aerodrom Podgorica ima 177.854 planiranih mjesta na tržištu u aprilu. Ryanair je najveći prijevoznik sa 15,6% kapaciteta. Air Montenegro je šesti u Podgorici po raspoloživim kapacitetima, iza budžetske avio kompanije Pegasus Airlines, Turkish Airlines, Austrian Airlines i Air Serbia.

Sarajevski aerodrom ima 173.693 sjedišta na redovnim letovima u aprilu, što je povećanje od 30,4% u odnosu na 2023. godinu kako Ryanair počinje sa radom i postaje njegov četvrti najveći prijevoznik. Turkish Airlines je najveći sa 15,9% ukupnog kapaciteta.

Konačno, Aerodrom Ljubljana ovog aprila ima 141.011 raspoloživih mjesta, što je 28,3% više u odnosu na prošlu godinu. Lufthansa će biti njegov najveći avioprijevoznik sa 16,4% udjela u kapacitetu, odmah ispred Turkish Airlinesa sa 14,4% planiranog kapaciteta, piše Ex YU aviation.

Povezani članci