Marketing X Business

Velike svjetske naftne kompanije ostvarile visok profit od početka rata u Ukrajini

Marx.ba

(Izvor: X)

Pet najvećih svetskih naftnih kompanija ostvarilo je profit od 260 milijardi eura od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, koji je doveo do dramatičnog povećanja cijena energenata i računa domaćinstava, objavila je međunarodna nevladina organizacija Global Witness.

Reč je o kompanijama Shell, British petroleum (BP), Shevron, Exxon mobajl i Total energies, prenosi The Guardian.

Britanski energetski divovi Shell i BP su od početka rata ostvarili ukupni profit od 87,4 milijarde eura, a Global vitnes procjenjuje da je ova suma dovoljna da se pokriju svi računi za struju britanskih domaćinstava u 17 uzastopnih mjeseci.

Shell je od drugog kvartala 2022. godine do sada zabilježio profit od 54,6 milijardi eura, a BP 32,8 milijardi eura.

Pomenute kompanije uprkos velikim zaradama smanjuju svoje ciljeve za zaštitu klime i fokusiraju se na naftne projekte koji im donese visok profit, tvrdi Global Witness.

Rat u Ukrajini je bio katastrofalan za milione ljudi, od običnih Ukrajinaca koji žive u sjenci rata do domaćinstava širom Evrope koja ulažu napore da zagriju svoje domove, naveo je viši istraživač za fosilna goriva organizacije Global Witness Patrick Galey.

Prema njegovim riječima, analiza pokazuje da su, bez obzira na to šta se dešava na linijama fronta, glavni pobjednici rata u Ukrajini velike naftne kompanije.

sarajevo tourism sumit vertical banner
Partneri

Povezani članci