Marketing X Business

Vječita dilema: Sagorijeva li sunčanje kalorije

Marx.ba

(Foto: LinkedIn)

Šta se događa ako se znojimo tokom sunčanja? Postoje dvije stvari koje proizlaze iz znojenja tokom sunčanja – regulacija topline i usporen metabolizam, piše Livestrong.

Ljudi su, kao i svi sisavci, toplokrvni, što znači da sami reguliraju svoju tjelesnu temperaturu. Kada vaše tijelo osjeti da je u okruženju koje je prevruće ili hladno, ono poduzima mjere za regulaciju vlastite temperature — naime, drhti u hladnim okruženjima ili se znoji u toplim.

Druge fizičke reakcije na visoke temperature mogu uključivati ​​opuštanje mišića i smanjenje brzine metabolizma. Metabolizam je proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju i opskrbljuje stanice tom energijom. Ova energija može doći ili iz obroka ili iz rezervi pohranjenih u tijelu kao mast.

Količina energije koja vam je potrebna ovisi o vašem nivou tjelesne aktivnosti. Ali tijelo koje miruje i dalje zahtijeva minimalni nivo energije za održavanje osnovnih tjelesnih funkcija – to je poznato kao vaš bazalni metabolizam ili BMR.

Kada je tijelo toplo i miruje, BMR opada, što znači da vašem tijelu treba manje kalorija da nastavi funkcionirati. A budući da sunčanje uključuje nepomično ležanje na suncu ili u solariju, zahtijeva vrlo malo energije. Drugim riječima, ležanje na suncu ne sagorijeva mnogo kalorija.

Sunčanje samo sagorijeva kalorije u općem smislu da ‌bilo što‌ sagorijeva kalorije. Vaše tijelo sagorijeva čak i malu količinu kalorija jednostavnim disanjem, probavljanjem hrane i spavanjem.

Dok sjedenje na suncu ne sagorijeva kalorije, postoje naučni dokazi da izlaganje sunčevoj svjetlosti može pomoći vašem tijelu da sagorijeva više masti. Istraživanja su pokazala kako talasne dužine sunčane svjetlosti pomažu smanjiti bijele masne stanice koje se nalaze neposredno ispod površine kože.

Povezani članci