Marx.ba
Vode s okusom ugodan su način da nas hidratiziraju i pospješuju detoksikaciju tijela. Nutricionisti predlažu varijantu na bazi jabuke i cimeta, također izvrsnu za one koji žele poboljšati probavu i imati jače antioksidativno djelovanje.
Od velikog broja voća i povrća možete napraviti izvrsne vode s okusom (detox vodu). Ovi napici, koji se pripremaju vrlo jednostavno i brzo, iskorištavaju blagotvorna svojstva aktivnih sastojaka voća i povrća te stoga mogu imati, ovisno o varijanti pripreme, različite učinke: osvježavajuće, drenirajuće, detoksikacijsko itd.
Priprema detox vode od jabuke i cimeta
1. Ulijte hladnu vodu (obično 1 litar) u posudu i dodajte 1 štapić cimeta i 1 ili 2 jabuke.
2. Za bolje oslobađanje hranjivih tvari prisutnih u jabuci, bolje ju je malo zgnječiti prije potapanja u vodu.
3. Stavite vodu u hladnjak na najmanje 4-5 sati (možete ostaviti i duže ovisno o intenzitetu okusa koji želite dobiti).
4. Pijte vodu izravno dok konzumirate jabuku ili prvo filtrirajte piće.
Svojstva vode s okusom jabuke i cimeta
Jabuka sadrži antioksidanse, fitosterole i pektin, vlakno topivo u vodi koje potiče crijevnu peristaltiku i smanjuje razinu holesterola u krvi, piše Novi list.
Cimet je snažan prirodni antioksidans, stimulira cirkulaciju krvi i pomaže u smanjenju holesterola u krvi.
Također ima antibakterijska, antiseptička, stimulirajuća i probavna svojstva.