Marketing X Business

Volkswagen lani s rastom dobiti i prihoda, oprezan u prognozama za ovu godinu

Marx.ba

(Izvor: Reuters)

Njemački automobilski div Volkswagen u 2023. godini zabilježio je neto dobit od 17,9 milijardi eura, što je 13,1 posto više nego prethodne godine i iznad očekivanja analitičara. Povećao je prihode za 15 posto na 322,3 milijarde eura. Automobilski div je oprezan u predviđanjima za ovu godinu.

Volkswagen je prošle godine kupcima isporučio oko 9,2 miliona automobila ili 12 posto više nego godinu prije. Riječ je o prvom povećanju isporuka nakon tri godine pada, do kojeg je došlo prvenstveno zbog poremećaja u opskrbnim lancima, prenosi francuska novinska agencija AFP.

U Evropi je broj prodanih vozila porastao za 20 posto, a u Sjevernoj Americi za 18 posto. U Kini mu je prodaja porasla znatno manje, za 1,6 posto. Time je, u odnosu na prethodnu godinu, znatno usporio, što je, kako navodi AFP, novi dokaz da kompanija smanjuje svoj udio na ovom važnom svjetskom tržištu. Konkurencija je u Kini vrlo velika, a Volkswagen je zaostao za konkurentima i morao je titulu najprodavanijeg automobila prepustiti kineskoj automobilskoj kompaniji BYD.

Volkswagen, koji pod svojim krovom okuplja 10 marki, uključujući Audi, Porsche i Škodu, inače kao ključna tržišta za budući rast navodi kinesko i američko tržište.

Njemački automobilski div oprezan je u predviđanjima za ovu godinu. Prema procjenama, rast broja prodanih vozila ove će godine biti samo tri posto zbog velike međunarodne konkurencije i mogućih izazova u opskrbnim lancima.

Povezani članci