Marketing X Business

Xiaomi predstavlja svoj prvi električni automobil, poznata je i okvirna cijena

Marx.ba

(Foto: Xiaomi)

Izvršni direktor Xiaomija Lei Jun rekao je u ponedjeljak kako će prvi električni automobil ove kompanije biti “najljepši, najlakši za vožnju i najpametniji automobil” s cijenom ispod 500.000 juana (69.424 dolara).

Ova kineska kompanija će u četvrtak navečer objaviti i službeni raspon cijena i početi primati narudžbe za automobil nazvan SU7, punog naziva Speed Ultra 7.

Očekivanja za Xiaomijev automobil rastu otkako je Xiaomi otkrio vozilo u decembru prošle godine i objavio kako želi postati jedan od pet najvećih proizvođača automobila na svijetu. Lei ga je pohvalio kao automobil s tehnologijom koja može pružiti ubrzanje bolje od Teslinih i Porscheovih automobila.

Inače, kako je ranije objavljeno Xiaomi razvija tri motora, HyperEngine V6, HyperEngine V6s i HyperEngine V8s s inovacijama poput dvosmjerne tehnologije potpunog hlađenja ulja, dizajna uljnog kruga u obliku slova S i raspoređenog dizajna laminata od silikonskog čelika.

HyperEngine V8s, s maksimalnom brzinom od 27.200 okretaja u minuti, izlaznom snagom od 425 kW i vršnim momentom od 635 Nm, postavlja globalni rekord za e-motore. Taj je motor u razvoju i trebao bi biti masovno proizveden i implementiran u Xiaomijevo električno vozilo iduće godine.

Povezani članci