Marketing X Business

Zapisnik sa zasjedanja Feda: Šta će biti sa kamatnim stopama

Marx.ba

(Foto: X)

Nakon nekoliko neočekivano visokih očitavanja inflacije, zvaničnici Federalnih rezervi (Fed) u SAD zaključili su na sastanku početkom ovog mjeseca da će biti potrebno više vremena nego što su prethodno mislili da se inflacija dovoljno ohladi kako bi opravdali smanjenje svoje ključne kamatne stope, koja je sada na najvišem nivou u posljednje 23 godine.

Zapisnici sa sastanka održanog 1. maja, objavljeni sinoć, pokazali su da su zvaničnici također raspravljali o tome da li njihova referentna stopa ima dovoljno restriktivan utjecaj na ekonomiju kako bi dodatno usporila inflaciju. Mnogi zvaničnici su napomenuli da nisu sigurni koliko su restriktivne politike Feda, navedeno je u zapisnicima, prenosi Yahoo Finance.

Visoke kamatne stope „mogu imati manji efekat nego u prošlosti“, navedeno je u zapisnicima. Ekonomisti su primijetili da su mnogi američki vlasnici kuća, na primjer, refinansirali svoje hipoteke tokom pandemije i zaključali veoma niske kamatne stope. Većina velikih kompanija također je refinansirala svoj dug po niskim stopama. Oba trenda su ublažila utjecaj 11 povećanja stopa Feda u 2022. i 2023. godini.

Takve zabrinutosti su podstakle spekulacije da bi Fed mogao razmotriti povećanje, umjesto smanjenja, svoje referentne stope u narednim mjesecima. Zapravo, u zapisnicima je navedeno da su „različiti“ zvaničnici „spomenuli spremnost“ da povećaju stope ako se inflacija ponovo ubrza.

Međutim, na konferenciji za novinare odmah nakon sastanka, predsjednik Feda Jerome Powell rekao je da je „malo vjerovatno“ da će Fed ponovo povećati svoju ključnu stopu. Bila je to izjava koja je privremeno podstakla finansijska tržišta.

U međuvremenu, najnoviji mjesečni izvještaj pokazao je da je zapošljavanje usporilo u aprilu, a izvještaj vlade o inflaciji pokazao je da su se pritisci cijena takođe smirili prošlog mjeseca. Ti trendovi su vjerovatno dodatno smanjili vjerovatnoću povećanja kamatne stope Feda.

Povezani članci