Marketing X Business

Zašto je Steve Jobs uzimao identičan novi Porsche svakih šest mjeseci

Marx.ba

(Foto: Unilad)

Steve Jobs je apsolutno obožavao sportske automobile, iako se nikada nije hvalio da mnogo zna o njima. Tokom godina je kupovao najbolje automobile. Legenda kaže da je Steve Jobs kupovao novi Porsche, identičan onom koji je već posjedovao, svaki put kada bi se pojavila ogrebotina na njegovom automobilu. Ali razlog za mijenjanje automobila svakih šest mjeseci je nešto što samo nekolicina zna.

Osnivač kompanije Apple je kupovao crni Porsche 911 kabriolet svakih šest mjeseci decenijama. Ljudi oko njega su mislili da mijenja automobile svaki put kada bi se pojavila ogrebotina na karoseriji onog koji je u tom trenutku vozio. Ali ovo nije istina koja stoji iza tog neobičnog ponašanja.

Zapravo, razlog zbog kojeg je Jobs neprestano menjao Porsche automobile je taj što je mrzio registarske tablice i nije želio bilo kakvu tablicu na svom automobilu. Tada je Kalifornija dozvoljavala vozačima da ne koriste registarske tablice tokom prvih šest mjeseci vlasništva. Jobs je napravio dogovor da iznajmljuje novi automobil svakih 180 dana, tako da nije morao da stavlja registarske tablice na njega.

Jon Callas, stručnjak za računarsku sigurnost i softverski inženjer kompanije Apple, potvrdio je ovu priču u intervjuu za ITWire 2011. godine, samo nekoliko mjeseci prije nego što je Jobs preminuo.

Tada se pričalo da je Steve Jobs napravio dogovor sa Odjeljenjem za motorna vozila (DMV) da dobije bar kod na svom automobilu umjesto registarske tablice. Međutim ova priča nije potvrđena i svi automobili tada su imali takve bar kodove.

Godinama su čak i oni koji su bili bliski s njim mislili da su u pitanju ogrebotine. Bio je dovoljno bogat da mijenja automobile iz tog razloga.

Njegova kćerka, Lisa Brennan-Jobs, spominje ovu priču o ocu koji mijenja Porsche automobile svakih nekoliko mjeseci u svojim memoarima “Small Fry”, prikazujući ga kao čovjeka koji nije bio baš velikodušan. I ona je mislila da se radi o ogrebotinama i nadala se da će dobiti jedan od mnogobrojnih Porsche automobila koje je njen otac zamijenio.

Ali kada je pitala: “Mogu li ga dobiti kad završiš s njim?” njen otac je imao prilično agresivan odgovor. “Apsolutno ne. Nećeš dobiti ništa,” rekao joj je, napisala je Lisa u svojoj knjizi. Umjesto toga, poklonio bi Porsche prodavcu Craigu Elliotu za prodaju više Macintosh računara nego bilo ko drugi u Sjedinjenim Državama.

Kasnije je Jobs vozio i neke druge automobile uz Porsche bili su to Mercedes-Benz SL55 AMG i BMW Z8 koji je prodat za 329.500 dolara na aukciji u oktobru 2017. godine, piše Autoevolution.

Povezani članci