Marketing X Business

Završena je Olimpijada u Parizu: Znate li koliko je potrošeno na organizaciju i osiguranje

Marx.ba

(Foto: Facebook/Paris2024)

Olimpijske igre, jedan najvećih sportskih događaja na svijetu, završene su nakon 16 dana. Ove godine je u Parizu prodano gotovo 9,5 miliona ulaznica za praćenje 33. izdanja ljetnih igara. Na takmičenjima je nastupilo više od 10.000 sportista iz 206 zemalja.

Prema podacima NBCUniversala, ukupan prosjek gledanosti Olimpijade za 14 dana, počevši od ceremonije otvaranja, bez podataka za zadnja dva dana, iznosio je 31,6 miliona, što je za 77 posto više nego u Tokiju.

Još uvijek nisu objavljeni službeni podaci, ali prema istraživanju Allianza, za organizaciju igara i osiguranje izdvojeno je oko 11,8 milijardi eura.

Njemačka multinacionalna kompanija predviđa i da će OI povećati francuski bruto domaći proizvod (BDP) za više od 10 milijardi eura ili 0,4 posto te da će broj turista ove godine biti za šest posto ili 5,4 miliona veći nego u 2023. godine.

– Potrošnja na hotele u gradovima domaćinima olimpijskih događaja porasla je za 16 posto u usporedbi s prethodnom godinom, dok je prodaja vezana uz turizam u muzejima i restoranima zabilježila porast od 25 posto u odnosu na prošlu godinu, rekla je francuska ministrica turizma Olivia Grégoire, prenosi Euronews.

Ovo je treći put da su se ljetne Olimpijske igre održavale u Parizu, prvi put su bile 1900., a drugi 1924. godine. Osim Pariza, jedino je London toliko puta bio domaćini, a 2028. će im se pridružiti i Los Angeles, pišu Financije.