Marketing X Business

Zeleni točkovi: Ključni koraci ka dekarbonizaciji industrije guma

Marx.ba

(Izvor: Grip auto and Tire)

U susret eskalaciji klimatske krize, industrija guma stoji na ključnom raskršću, zadužena da predvodi napore u dekarbonizaciji za održivu budućnost. S obzirom na to da je 2023. godina označila najtopliju godinu ikad zabilježenu, a prognoze ukazuju na dalje povećanje temperature, hitno je djelovanje neophodno.

Sektor guma mora se uskladiti sa ciljevima neto-nula emisija do 2050. godine, prepoznajući industrijsku dekarbonizaciju kao ključnu tačku za ekološki napredak. Izazovi predstoje, naročito u optimizaciji upotrebe energije i prelasku na čišće izvore.

Industrije koje zahtijevaju visoke temperature suočavaju se sa dilemom efikasnog dobijanja čiste energije, dok prelazak na ekološke materijale zahtjeva značajne tehnološke i ekonomske promjene. Industrija guma prepoznaje svoju ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, obavezana je holističkom pristupu kroz cjelokupni lanac vrijednosti.

Digitalizacija se ističe kao ključni saveznik, nudeći dobitke u efikasnosti putem inteligentnih sistema kontrole.

(Izvor: AZoM)

Korištenje vodonika u proizvodnji usklađuje se sa ciljevima održivosti, signalizirajući čišći i efikasniji proces.

Usvajanje održive prirodne gume dobija na značaju, vođeno inicijativama poput Globalne platforme za održivu prirodnu gumu (GPSNR). Ohrabrivanje malih poljoprivrednika podržava odgovorni lanac vrijednosti.

Inovacije dolaze u prvi plan, fokusirane na dizajn guma i tehnologije smanjenog otpora kotrljanja kako bi se smanjio ukupni ugljenični otisak proizvodnog ciklusa. Inicijative vezane za cirkularnost, poput proizvodnje vodonika iz otpadnih guma, pozicioniraju industriju kao pionirom u praksama cirkularne ekonomije.

Dok svet teži neto-nula emisijama, industrija guma je spremna da prihvati izazove i prilike. Zajedničko opredeljenje, inovacije i strateška partnerstva ključni su za guranje industrije prema održivoj i neto-nula budućnosti.