Marketing X Business

Želite živjeti duže: Ujutro radite ove četiri stvari, savjetuju stanovnici "Plavih zona"

Marx.ba

(Izvor: Vitality Living)

Svi imamo neke jutarnje rutine, ali ako želite raditi nešto što će vam zaista koristiti i možda produžiti život,inspirirajte se onima koji od žive u Plavim zonama poput Loma Linde, Kalifornija; Ikare, Grčka; Okinawe, Japan; Nicoye, Kostarika; i Sardinije, Italija. Plave zone su područja svijeta gdje je uobičajeno da pojedinci dožive sto i više godina, a ovo su neke od najboljih jutarnjih navika najdugovječnijih ljudi na svijetu.

Hranjivi doručak

Obilan doručak poput zdjele zobi preporučuje saradnika National Geographica i nagrađivani novinar Dan Buettner. U videu na TikToku on otkriva da su zobene pahuljice savršen doručak u područjima Plave zone – posebno dok ulazimo u hladne mjesece. Buettner kaže da treba birati rezanu i sporo kuhanu zob i u njoj uživati sa nasjeckanim orašastim plodovima, točnije bademima.

– Skuhajte to dvoje zajedno. Trebat ćete samo 10 minuta da omekšate bademe pa dodajte malo zobenog mlijeka. Ja volim slatko pa dodam i kašikicu javorovog sirupa i malo cimeta koji je antibakterijski i pojačava slatkoću bez dodavanja šećera, objasnio je.

Kvalitetno vrijeme s voljenima

Jutra mogu biti užurbana, ali prije nego što otvorite prijenosni računar ili započnete dan, odvojite kvalitetno vrijeme za povezivanje sa svojim partnerom i porodicom.

– Stavljanje porodica na prvo mjesto nešto je u čemu su pojedinci u Plavim zonama profesionalci i jasno je da ubiru dobrobiti te navike koja hrani dušu. Temelj svake kulture dugovječnosti na svijetu je način na koji se povezuju. Trebate dati prednost porodici nad poslom i hobijima” kaže Buettner u videu na TikToku.

Popijte kafu

Ako je topla šoljica kafe već dio vašeg jutarnjeg rituala, radite isto što i stanovnici Plavih zona koji prakticiraju ovu naviku.

Inače, naučni dokazi pokazuju da je ispijanje kafe izvrstan način da započnete dan. Kafa može poboljšati raspoloženje, pomoći kod depresije i smanjiti upalu te također sadrži i bitne antioksidanse.

Postavite si dnevne ciljeve

Istraživanja također pokazuju da starije osobe koje su si postavile jasnu svrhu i ciljeve imaju tendenciju živjeti duže od osoba koje to ne čine. Postavljanje ciljeva i određivanje svrhe za svaki dan pametna je jutarnja navika koju treba steći, a može pomoći produžiti život.

– U mnogim Plavim zonama, ideja o svrsi i ono što motivira te pojedince da ujutro ustanu ključni je dio njihovog načina života. Stanovnici Okinawe to nazivaju ikigai, a stanovnici Nikoje plan de vida, objasnio je Buettner za EatThis.