Marketing X Business

Zemlje nastale iz bivše države lideri u Evropi: Žene na guvernerskim pozicijama

Marx.ba

(Izvor: Woman in Adria)

Jasmina Selimović izabrana je za novu guvernerku Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH). U posljednjih 26 godina, CBBiH su predvodila četiri guvernera, a Selimović je prva žena koja je izabrana na ovu poziciju. Funkciju je preuzela od Senada Softića.

– Dužnost guvernerke Centralne banke Bosne i Hercegovine preuzimam ponosna jer sam prva žena guverner u modernoj historiji BiH, ali i svjesna velike odgovornosti koju ova časna dužnost nosi, izjavila je guvernerka Jasmina Selimović po preuzimanju dužnosti prije nekoliko dana.

Kako je rekla, u narednom će razdoblju usmjeriti posebnu pažnju na povezivanje Centralne banke BiH s centralnim bankama regije i Evrope.

Guvernerka Jasmina Selimović nije jedina guvernerka u regiji. Zemlje bivše Jugoslavije postale su lideri u Evropi u imenovanju žena da vode njihove centralne banke, piše Woman in Andria.

Narodnom bankom Srbije rukovodi žena – Jorgovanka Tabaković. Tabaković je ranije birana za narodnog poslanika u šest saziva Narodne skupštine Republike Srbije. U dva mandata je bila predsjednica Odbora za finansije Narodne skupštine Republike Srbije. Od 1998. godine do 2000. obavljala je funkciju ministrice za ekonomsku i vlasničku transformaciju. Od oktobra 2012. godine obavlja funkciju guvernera Narodne banke Srbije. Tabaković nije prva guvernerka Narodne banke Srbije. Prije nje tu je funkciju imala Kori Udovički koja je prva žena guverner u historiji Narodne banke Srbije.

U decembru 2023. godine Crna Gora dobila je svoju prvu guvernerku. Riječ je o Ireni Radović koja je ranije bila na funkciji šefa Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. Njeno imenovanje u su predložili predsjednik Jakov Milatović i nova crnogorska vlada.

I u Sjevernoj Makedoniji u guvernerskoj je stolici žena. Anita Angelovska Bezhoska preuzela je dužnost guvernerke Narodne banke Republike Makedonije u maju 2018. godine. Poziciju je preuzela nakon gotovo 12 godina radnog iskustva u Banci, prvo kao glavni ekonomist i gotovo osam godina nakon toga kao viceguverner za monetarnu politiku, istraživanje i statistiku. Također je bila zamjenica guvernera za Republiku Makedoniju u Odboru guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Članica je Odbora Irving Fisher pri Banci za međunarodna poravnanja u Baselu.

Kad su u pitanju guvernerke u regiji, na začelju su Hrvatska i Slovenija. Hrvatskom narodnom bankom (HNB) do sada nije rukovodila žena. Trenutno ovu dužnost obavlja Boris Vujčić. Ipak, ima jednu viceguvernerku. Ivana Jakir-Bajo koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora za gotov novac. Niti Slovenija do sada nije imala ženu na poziciji guvernera odnosno guvernerke. Na toj se poziciji od 1993. pa do danas izmijenilo pet guvernera. No, kao i Hrvatska, imaju viceguvernerku Elenu Kohutikovu.